קרוהן וקוליטיס אחוזי נכות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קרוהן וקוליטיס אחוזי נכותמחלות קרוהן וקוליטיס פוגעות, שתיהן, במערכת העיכול ובמעיים. בין החולים ניתן למצוא כאלה שחלו באחת המחלות הללו כבר בגיל צעיר ואילו אחרים חלו בגיל מבוגר יותר.

לאחרונה נרשמה עליה בשכיחות המחלה בקרב הגילאים הצעירים. ההערכות מדברות על כך שבישראל קיימים אלפים רבים של חולים, מהם מאובחנים נכון להיות בסביבות 15,000 איש, צעירים ומבוגרים.

למרות שלא כל החולים מוגדרים כנכים, אין ספק שרבים מהם זכאים לקבל הגדרה של נכים, ומתוך כך, לקבל את כל ההטבות שמצב רפואי זה מאפשר.

הבחנות חשובות

כאשר מדובר על אחוזי נכות עבור החולים בקרוהן ובקוליטיס יש לבצע כמה הבחנות חשובות:

  • ילדים ומבוגרים – ישנם הבדלים בהתייחסות ובמבחנים להגדרת נכות בין ילדים ובין מבוגרים. ילדים מוגדרים ככאלה מגיל שלושה חודשים ועד שמונה עשרה שנים ואילו מבוגרים מוגדרים כאנשים מעל גיל שמונה עשרה שנים.
  • גיל העבודה לעומת גיל פרישה – בהגדרה של נכות והזכויות הנלוות לכך יש הבדל בין אנשים בגיל העבודה לבין אנשים מעל גיל העבודה. הזכויות הן שונות, גובה הקצבאות שונה, ולעיתים יש שוני גם במבחנים השונים להגדרת מצבו של החולה.

תביעת נכות כללית

התביעה לקבלת הכרה באחוזי נכות מבוצעת מול הרשות הממלכתית – המוסד לביטוח לאומי. הסעד הבסיסי עבור מרבית החולים במחלה, כאשר מדובר על אנשים הנמצאים בגיל העבודה, הוא קצבת נכות כללית. הזכאות לקצבה זו מקנה זכויות רבות נוספות ולכן חשיבותה רבה, מעבר לסיוע הכספי החשוב כשלעצמו.

כדי לברר מהם אחוזי הנכות המגיעים לחולי קרוהן וקוליטיס יש להגיש את התביעה באמצעות מילוי טפסים מתאימים. את הטפסים הללו ניתן למצוא במשרדים האזוריים של ביטוח לאומי וכן באתר האינטרנט. לטפסים הללו יש לצרף מסמכים רפואיים מפורטים ככל שניתן.

הגשת התביעה היא השלב הראשון. בהמשך יזומן החולה להתייצב בפני וועדה רפואית שהיא החלק המרכזי של ההליך. וועדה זו, שעוסקת בבחינת הליקויים השונים מהם סובל החולה, תסכם אותם לפניה ובסופו של דבר תכריע האם לחולה מגיעים אחוזי נכות וגם בכמה הם מסתכמים.

דרגת אי כושר

בשלב זה ראוי להדגיש שאחוזי נכות (ולמעשה – אחוזי נכות רפואית) הם חלק חשוב של התמונה, אבל בהחלט לא כולה. לאחר שהוועדה תתכנס ותחליט מהם אחוזי הנכות שיפסקו לחולה (אחוזים שיכולים לנוע בין אפס לבין מאה) יש לקבל גם החלטה בנוגע להשפעת הנכות הרפואית על היכולת לעבוד. כאן מדובר על מונח שנקרא "דרגת אי כושר".

דרגת אי הכושר הרלוונטית היא חמישים אחוזים. במילים אחרות – מי שיכולתו לעבוד ולהתפרנס ירדה בחמישים אחוזים ומעלה זכאי לקבל קצבת נכות כללית והטבות נוספות. יש לציין שמי שלא עבד מעודו, תיבדק מהי היכולת שלו להתפרנס ביחס לשכר הממוצע במשק. הזכות לקבלת קצבה שמורה גם לעקרת בית, שאיננה יכולה לתפקד בתחום זה ברמה נאותה.

קריטריונים לקביעת קצבת נכות

גובה קצבת הנכות הסופית תקבע בהתאם לכמה קריטריונים ובהם:

  • גיל – יש קצבה לילדים וקצבה למבוגרים.
  • מצב משפחתי – האם הנכה הוא רווק, נשוי, בעל משפחה וילדים קטנים וכן הלאה.
  • הכנסה נוכחית – יש מצבים שבהם הקצבה מופחתת בשל הכנסות מעבודה. מאידך, יש מצבים שבהם ניתן לעבוד ולהתפרנס וגם לקבל קצבה מלאה במקביל.

אחוי זכות מצטברים

לפני סיום נדגיש שעבור חולי קרוהן וקוליטיס, בדיוק כפי שקורה במקרים של נכים הסובלים ממחלות אחרות, אחוזי הנכות הם מצטברים. משמעות הדבר היא שניתן להעלות את אחוזי הנכות כאשר החולה סובל מסוגים שונים של מחלות, תסמינים וליקויים.

לכן, כאשר מתייצבים לפני הוועדה הרפואית, כדאי להצטייד בפירוט רפואי מלא ולהצביע על כל קשיי התפקוד, גם כאלה שלא קשורים למחלה העיקרית.

ראו גם:
גנטיקה ומחלות מעי דלקתיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו