מדריך תזונתי למחלת קרוהן

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מדריך תזונתי למחלת קרוהןמחלת קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית שיכולה לפגוע בכל חלקי מערכת העיכול של האדם ואף במערכות אחרות בגופו לרבות בעור, באיברי המין ובעיניים.

היא מתבטאת בכל אדם באופן שונה ובדרגות חומרה שונות ומתאפיינת בהתקפים חוזרים ונשנים ובתקופות של רגיעה ביניהם. כאשר המחלה פעילה המצב נקרא "התלקחות" או "התפרצות" וכאשר היא חוזרת להיות שקטה, המצב נקרא "נסיגה" או "רמיסיה".

מאחר והמחלה פוגעת במערכת העיכול, על החולים לקבל טיפול דיאטטי ולהיות תחת מעקב מקצועי במיוחד בתקופות בהן המחלה פעילה. כמו כן, מאחר והמחלה באה לידי ביטוי בכל חולה באופן שונה וייחודי ומאחר וכל חולה יכול לגלות רגישות למזונות אחרים, ההתייחסות התזונתית צריכה להיעשות באופן אישי ואינדיבידואלי עבור כל מטופל ומטופל.

כיצד מתאימים את התפריט לחולה?

ראשית יש לברר פרטים רבים ככל האפשר על מצבו הבריאותי של המטופל באופן פרטני, על הרגלי האכילה שלו, על המזונות שהוא אוהב ועל המזונות הבעייתיים מבחינתו ועוד. ככל שהאנמנזה התזונתית שלו תיעשה בפירוט רב יותר, ניתן יהיה להצביע על חסרים תזונתיים אפשריים שיש להשלים.

כמו כן יש לקחת בחשבון את הפרמטרים הבאים עבור כל מטופל באופן אישי:

  • התרופות שנוטל המטופל באופן קבוע או זמני ואינטראקציות אפשריות בינן לבין מערכת העיכול והמזונות השונים.
  • הניתוחים שעבר המטופל במערכת העיכול והשפעתם על יכולת העיכול והספיגה שלו.
  • הרגישויות האישיות של המטופל למזונות השונים בזמן ההתלקחות.
  • דרגת החומרה של ההתקפים.
  • ההיסטוריה של המחלה.

אחת הדרכים הטובות ביותר לגלות מה יכול או לא יכול לצרוך המטופל מבחינה תזונתית היא על ידי ניסוי וטעייה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שישנם חולים שלא מסוגלים לעכל בזמן ההתלקחות מזונות מסוימים בעוד שאחרים יכולים גם יכולים. שוב, הטיפול הוא אישי וצריך להתבצע עבור כל מטופל בהתאם למצבו הספציפי.

בנוסף לכך, הטיפול הוא דינמי כיוון שישנו שוני לעתים ביכולת העיכול והספיגה גם בין התקף להתקף באותו האדם. עם זאת, ישנם מספר מזונות שבאופן כללי הרוב המוחלט של המטופלים סובלים מאוד במידה והם צורכים אותם בזמן התלקחות כפי שנפרט בהמשך.

הרגלי התזונה בזמן רמיסיה

הרמיסיה לא מופיעה ביום בהיר אחד ובפתאומיות. מדובר על תהליך איטי שיכול להימשך ימים מספר או אפילו מעל שבוע. במהלך הרמיסיה המטופלים למעשה לא חווים כאב בזמן העיכול כיוון שהמעי שלהם חף מדלקת.

כל עוד במערכת העיכול לא נגרם נזק או לא בוצע ניתוח, ניתן בהחלט להורות למטופלים לאכול ככל העולה על רוחם כיוון שהמעי למעשה לא מתנהג בצורה שונה ממעי של אדם בריא.

עם זאת, חשוב לזכור שעד שהמעי חוזר לתפקוד מלא יש להתייחס אליו בעדינות המרבית, לחזור לאכול את המזונות ה"בעייתיים" באופן הדרגתי ואיטי, לצרוך מדי ארוחה מרכיב בעייתי אחד ולבחון את התגובה הפיזית אליו. במידה והגוף מגיב למזון באופן חיובי, ניתן להוסיף מזונות בעייתיים נוספים בהדרגה עד לחזרה לתזונה מלאה.

הרגלי תזונה בזמן התלקחות במעי הדק

מאחר ומחלת קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול ולבוא לידי ביטוי דרגות חומרה שונות, הרי שקצרה היריעה מלהכיל את כל המצבים האפשריים ואת ההתייחסות התזונתית לכל אחד מהם. על מנת לסבר את האוזן נזכיר את אחד המצבים השכיחים ביותר להתפרצות המחלה.

כאשר המחלה מתלקחת באזור המעי הדק, התסמינים מהם יסבול החולה יהיו לרוב כאבי בטן חריפים, שלשול דמי ופעילות מעיים (פריסטלטיקה) מוגברת. בשלב הזה מומלצת לחולים לרוב תזונה "דלת שארית". הכוונה היא לצרוך מזונות קלים יחסית לעיכול על מנת שלא לגרות את אזורי המעי המודלק.

כך למשל בעוד שבאופן רגיל מומלץ לאדם לצרוך כמות נאה של מזונות שמכילים סיבים תזונתיים, הרי שבזמן התלקחות המחלה במעי הדק ההמלצה היא להימנע מהם ככל האפשר על מנת שלא לגרות או לשרוט חלילה את האזורים המודלקים.

בנוסף לכך, מדובר על דיאטה שבה המזונות מכילים כמה שפחות שומן, תאית ולקטוז. השאיפה היא כמה שפחות לגרות את מערכת העיכול הפעילה גם ככה יתר על המידה.

המזונות שיש להתייחס אליהם באופן מיוחד בזמן התלקחות המחלה במעי הדק הם המזונות הבאים (אך ישנם עוד רבים אחרים זולתם, קחו זאת לתשומת לבכם):

  • שום
  • שמן זית
  • שוקולד
  • עדשים
  • דבש
  • אלכוהול
  • עגבניות
  • עשב חיטה
  • חומוס
  • חלב
  • ירקות על קליפתם
  • משקאות שמכילים קפאין לרבות שוקו ואפילו תה

הערה אחרונה לסיום

ישנם מיתוסים רבים שנקשרו בשמה של מחלת קרוהן ומטופלים רבים נוטים להאמין בהם מתוך פחד וחוסר מודעות. כך למשל רבים מאמינים כי אי אפשר לדגול בטבעונות במידה והמחלה מתפרצת, ישנם כאלו שמאמינים בטעות שצריך להימנע מצריכת גלוטן במהלך ההתפרצות ועוד.

במידה ואתם חולים בקרוהן ההמלצה הרווחת בפי המומחים בתחום היא לגשת בהקדם האפשרי לדיאטנית קלינית שקיבלה הסמכה לעסוק בתחום מטעם משרד הבריאות ושמנוסה בעבודה עם חולי קרוהן.

קראו עוד:

דיאטת פודמאפ

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו