פצעים בפה אצל חולים בקרוהן ובקוליטיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פצעים בפה במחלות קרוהן וקוליטיסחלק מחולי קרוהן וקוליטיס כיבית עלולים לסבול מפצעים בחלל הפה שמופיעים לרוב באזור פנים השפתיים או החך הרך.

במקרים מסוימים הפצעים יכולים להופיע על רקע המחלה, אך בהחלט יכולים להופיע כתוצאה מגורמים שונים שאינם קשורים למחלה. במקרים מסוימים אנשים שאובחנו כחולי קוליטיס מתחילים בשלב מסוים לסבול מפצעים בפה ובעקבות זאת משתנה האבחנה של המחלה שלהם מקוליטיס כיבית לקרוהן.

שימו לב – חולי קוליטיס אמנם יכולים לסבול מפצעים בפה בדיוק כמו כל אדם אחר שאינו סובל מקוליטיס, אך באופן מוחלט הפצעים לא יהיו תוצאה של מחלת הקוליטיס וזאת כיוון שמחלת הקוליטיס באה לידי ביטוי בדלקת שיכולה לפגוע במערכת העיכול החל מפי הטבעת וכלה במעי הדק הסופי.

חולי קרוהן לעומת זאת בהחלט עלולים לסבול מפצעים בפה שמקורם בדלקת שכן קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול באופן לא רציף, החל מפי הטבעת וכלה בחלל הפה. כמו כן, יש לציין שלרוב חלל הפה לא יהיה מעורב במחלה אלא במקרים חריגים.

מה הם הגורמים לפצעים בפה?

הפצעים בפה שנראים לרוב כאזורים צהובים או לבנים המזכירים את ההסתמנות הקלינית של פטרת הפה לרוב נובעים כתוצאה מזיהום. לפיכך, ייתכן מאוד שמקורם הוא בהיחלשות של מערכת החיסון.

בקרב חולים רבים בקרוהן ובקוליטיס ההיחלשות היא תוצאה של השימוש בתרופות שמיועדות להחליש את התגובה החיסונית שגורמת להיווצרות הדלקת האופיינית. בנוסף לכך, אחת הסברות שמנסה להסביר את הפצעים בפה בקרב חולי קרוהן וקוליטיס היא שמקור הפצעים הוא במחסור בוויטמין B12.

מאחר וחלק לא מבוטל מהחולים סובל מבעיות ספיגה במערכת העיכול, ייתכן בהחלט שזהו הרקע האטיולוגי להופעת הפצעים. כמו כן, יכול להיות שהפצעים הם בסך הכול תסמין של המחלה הראשונית שיכולה כאמור לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול.

מה הם התסמינים של פצעים בפה במחלות קרוהן וקוליטיס?

במידה והפצעים הם תוצאה של מחלת קרוהן הרי שהם יופיעו בעיקר בזמן ההתלקחות במקביל להופעת התסמינים הנוספים. עם זאת, במידה ומדובר על פצעים שהם תוצאה של חסר תזונתי או תוצאה של היחלשות מערכת החיסון בעקבות השימוש בתרופות, אין זה מן הנמנע שהפצעים יופיעו גם בזמן הרמיסיה של המחלה.

הפצעים לרוב קטנים מאוד (בקוטר של מילימטרים ספורים) וכואבים מאוד. הכאב הוא תוצאה של גירוי של הפצעים על ידי הסביבה החומצית בפה ולכן הוא יוחמר בזמן אכילת מאכלים חומציים.

כיצד מאבחנים פצעים בפה במחלות קרוהן וקוליטיס?

תהליך האבחון חשוב ביותר כיוון שיש להבדיל בין פצעים שמקורם במחלת הקרוהן לבין פצעים שהופיעו על רקע שונה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמדובר על פצעים שדורשים התייחסות טיפולית שונה.

ניתן יהיה לאבחן את המקור לפצעים על ידי הצורה שלהם וכן על ידי לקיחת דוגמית מהפצע ובחינה שלו במעבדה. בנוסף, יש לבצע בדיקת כימיה בדם לאבחון של חסר בוויטמין B12 שיכול להסביר את הופעת הפצעים האופייניים.

כיצד מטפלים בפצעים בפה במחלות קרוהן וקוליטיס?

הטיפול הנפוץ ביותר לפצעים בפה במחלות קרוהן וקוליטיס כולל שימוש במשחות מאלחשות שאותן יש למרוח על הפצעים בעיקר לפני האכילה על מנת להקהות את תחושת הכאב והצריבה.

בנוסף לכך, במידה ומדובר על חוסר בוויטמין B12 ייתכן שניתן יהיה לטפל בחוסר על ידי מתן תוסף של הוויטמין באופן פומי או בהזרקה. לרוב הפצעים חולפים תוך מספר ימים אך במידה והם נשארים בחלל הפה באופן כרוני יש להמשיך ולברר באופן מעמיק מה הוא המקור להופעתם.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו