האם חיידקי פה הם ממחוללי קרוהן וקוליטיס?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

האם חיידקי פה הם ממחוללי קרוהן וקוליטיס?

קרוהן וקוליטיס הן דוגמאות מובהקות של מחלות מעיים דלקתיות. ידוע היטב כי כאשר נוצר חוסר איזון בהרכב חיידקי המעיים, הדברהאם חיידקי פה הם ממחוללי קרוהן וקוליטיס? עלול לעורר מחלות כאלה, עם שלל תסמינים. מה שפחות ידוע זה שיתכן כי קיים קשר בין חיידקים שבאופן טבעי חיים בפה לבין מחלות מעי דלקתיות. זהו מצב מפתיע מאוד, שכן חיידקי פה הם חיידקים שונים מאותם חיידקים ובקטריות אשר נמצאים במעי. מחקר גדול בדק את הנושא.

חוקרים גילו כי חיידקי פה ורוק הסתננו למערכת העיכול

כולנו, כך אנו מקווים, נוהגים לצחצח שיניים על מנת לשמור על בריאות הפה. יחד עם זאת, גם בפה המטופח, עם השיניים הלבנות, קיים מצבור גדול מאוד של חיידקים. מחקר חדש, תוצאה של שיתוף פעולה בין לאומי שכולל מדענים מישראל, העלה כי קרוהן וקוליטיס עשויים להיות תוצאה של פעילות חיידקים שמקורה בפה וברוק שלנו. ככל הנראה החיידקים הללו יחמירו את התסמינים של מחלת מעי דלקתית קיימת.

במעי האנושי ובפרט במעי הגס, קיימת אוכלוסייה של חיידקים בכמות שעולה על כל דמיון. בכל אדם, כמות חיידקי מעי שעולה על מספר האנשים בעולם פי כמה וכמה. באופן טבעי, חיידקי הפה אינם אמורים להתקיים במעי האנושי. איסוף נתונים של מחקרים רבים, אודות חולי מחלות מעי דלקתיות וכן מחלות אחרות של מערכת העיכול העלה ממד מפתיע. בגופם של החולים, נמצאו חיידקי פה לא רק בחלל הפה ובדגימות רוק. חיידקים כאלה הסתננו למערכת העיכול והגיעו למעי. אך על מנת לבדוק בדיוק את השתלשלות הדברים, בוצעו בדיקות מעבדה בעכברים.

רוק אנושי הועבר לגופם של עכברים במטרה לבודד ולאתר חיידקים

במחקר הבין לאומי נהגו החוקרים כך. תחילה, אספו רוק מחולים בדלקות מעי כגון קוליטיס וקרוהן. את הרוק ששימש מצע לחיידקים העבירו לעכברים. מובן שנבדק קודם לכן שהעכברים אינם נגועים במחלת מעי או במחלות אחרות. החוקרים ביקשו לבדוק האם אותם חיידקי פה רגילים לחלוטין יוכלו לעורר תגובה דלקתית במעי של עכברים בריאים. נמצא כי לא כל חיידקי הפה האנושיים הצליחו להיקלט ולהתבסס במעי של עכברים, אך חלק מהם בהחלט כן. לאחר שגילו אילו סוגים של חיידקים הצליחו להיקלט בעכברים, הרחיבו את המחקר. כל סוג של חיידק הועבר לעכבר על מנת לבדוק האם כל החיידקים או חלק מהם יביאו למחלה דלקתית במעי.

מה היו ממצאי המחקר שנערך בעכברים?

בשלב זה נוכחו החוקרים לדעת כי לא נרשמה השפעה מיוחדת על העכברים. אולם הועלתה השערה שנחוצים תנאים נוספים. התנאים הללו הם למעשה הפחתתה של אוכלוסיית חיידקים קיימת, שנמצאת בגופם של העכברים באופן טבעי ובפרט במעי. לעכברים ניתן טיפול אנטיביוטי, שנועד לפגוע בחיידקי מעי אך לא בחיידקים שהגיעו מחלל הפה של בני אדם. עכשיו אכן נמצאה התשובה – כעת נוצרו מחלות מעי דלקתיות בקרב עכברי המעבדה. חשוב לציין כי תופעה זאת לא נמצאה בכל העכברים אלא בעכברים שידעו מראש כי הם עמידים פחות לדלקות במעי. ממצא זה נבדק בכלים גנטיים, כלומר אומתה הנוכחות של גן שגורם לנטייה לדלקות מסוג זה.

למחקרים בעכברים יש נקודות חולשה משלהן, אך הם יכולים להוות בסיס טוב למחקרי המשך. בשלב זה, התקבל חיזוק להנחה שחיידקי פה עשויים להתקשר עם מחלות מעי דלקתיות, קרוהן וקוליטיס. בקרב חולים בעלי מערכת חיסון חלשה או כאלה שטופלו במינון נכבד של אנטיביוטיקה, אפשרי כי חיידקי הפה יתבססו במעי. מסיבות שעדיין יהיה צורך לברר בהמשך, אותם החיידקים מעורבים עם תהליך דלקתי ועם התסמינים השונים והלא נעימים של דלקות במעי.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.620254/full
https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/oral-bacteria-gut-might-able-trigger-bowel-diseases/

אולי יעניין אותך גם:

קרישיות יתר של הדם בחולי קרוהן וקוליטיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו