קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות ששייכות למשפחת מחלות המעי הדלקתיות. קרוהן יכולה לפגוע בכל חלק ממערכת העיכול לרבות חלל הפה, הקיבה, הוושט, פי הטבעת ועוד ואילו מחלת הקוליטיס הכיבית פוגעת אך ורק באזורים שתחומים בין פי הטבעת למעי הדק הטרמינלי.
המחלות לרוב נזכרות בנשימה אחת כיוון ששתיהן מתאפיינות באופי התקפי. המשמעות היא שהן מאופיינות בגלים של התפרצות או התלקחות ובתקופות של נסיגה או רמיסיה. למחלות השונות מגוון רחב ביותר של תסמינים שבאים לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות.
התסמינים משתנים בין אדם לאדם בהתאם לאזור הפגיעה וגם באים לידי ביטוי בצורה שונה בכל התקף והתקף. אחד מהסיבוכים האופייניים למחלות המעי הדלקתיות הוא הופעה של טחורים ובסיבוך זה נדון במאמר זה.
מהם טחורים?
טחורים הם למעשה צבירים נפוחים של כלי דם שנמצאים באזור של פי הטבעת. מדובר על תופעה נפוצה מאוד בעיקר בעולם המערבי שמופיעה בשכיחות גבוהה בקרב חולי קרוהן וקוליטיס.
בנקודה זו חשוב לציין שהטחורים לרוב פוגעים בחולי קוליטיס כיבית ובחולי קרוהן-קוליטיס. קרוהן-קוליטיס היא צורה מסוימת של קרוהן בה המחלה פוגעת באזור המעי הגס ושתסמיניה מזכירים מאוד את התסמינים האופייניים למחלת הקוליטיס.
הכאב הנלווה לטחורים משפיעה לרעה על איכות החיים של החולים כשלעתים נוצר מעגל קסמים שבו החולים דוחים את רגע ההתרוקנות מה שמוביל לעצירות שרק מחמירה את מצב הטחורים.
ארבעת הסוגים של הטחורים
ישנם ארבעה סוגים מרכזיים של טחורים שמשתנים לפי דרגת החומרה להלן:
- טחורים פנימיים שאינם בולטים ואף אינם מורגשים כמעט.
- טחורים שבזמן היציאה יוצאים החוצה מהמעי הגס אך נכנסים מאליהם חזרה פנימה.
- טחורים שבזמן היציאה נדחפים החוצה אך ניתנים להחזרה על ידי דחיפה.
- טחורים שיוצאים החוצה ולא ניתנים להחזרה פנימה.
יש לציין כי טחורים מכל סוג יכולים לדמם אך הדימום מורגש במיוחד בטחורים מהסוג הרביעי שגם נחשב לסוג שמסב את הכאב הרב ביותר לחולים.
מה הקשר בין מחלות קרוהן וקוליטיס כיבית לבין טחורים?
אחד הגורמים המרכזיים להיווצרות של טחורים הוא התאמצות בזמן היציאה. זו גם הסיבה בגינה תזונה מעוטת סיבים מקושרת באופן חזק להיווצרות שלהם.
אי לכך, חולי קוליטיס כיבית או קרוהן-קוליטיס נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בטחורים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שחולים אלה פעמים רבות מבלים זמן רב בשירותים בניסיונות שווא להטיל צואה.
בנוסף לכך, לרוב בזמן ההתקפים החולים מקפידים על דיאטה שמכילה כמות קטנה מאוד של סיבים תזונתיים על מנת שלא לגרות את האזורים המודלקים של מערכת העיכול.
כיצד ניתן להקל על הסבל הכרוך בהופעת טחורים?
לרוב הטיפול מתמקד בהקלה על הכאב ועל הדימום. כך למשל חולים רבים מדווחים על הקלה לאחר ישיבה ממושכת באמבט עם מים פושרים. בנוסף, לרוב מומלץ לחולים להימנע מניגוב הישבן לאחר היציאה ולעבור לשימוש בבידה או בשטיפה של פי הטבעת עם ראש מקלחת גמיש.
מעבר לזאת לרוב נעשים שינויים מסוימים בתזונה של החולים שמטרתם לרכך את הצואה ולהקל על היציאות. ישנם רופאים שממליצים למטופליהם לשפר את מתח השרירים באזור האגן, לשפר את היציבה ולהימנע מהטלת צואה בתנוחות שיוצרות לחץ מקומי באזור.
טיפול רפואי בטחורים
ישנו מגוון רחב של טיפולים שניתנים לחולים כשבין הטיפולים הנפוצים ביותר ניתן למנות טיפול חשמלי שנחשב ליעיל מאוד במהלכו צורבים את כלי הדם הנפוחים. במקרים אחרים ניתן לבצע הרחבה של פי הטבעת אך בשל תופעות הלוואי הלא נעימות והלא רצויות שלו, אינו טיפול פופולארי במיוחד.
את הטחורים ניתן גם להסיר בניתוח או על ידי שימוש בלייזר וטכניקה נפוצה נוספת לטיפול היא קשירת הטחורים בגומיה. תוך מספר שבועות מרגע הקשירה כלי הדם הנפוחים מתנוונים ומופרשים מן הגוף.