לא מעט אנשים בישראל סובלים ממחלות שונות של המעי. חלק מהמחלות הללו נחשבות לקלות ובהן אף כאלה שעוברות מעצמן, בעוד שמחלות אחרות נחשבות לקשות הרבה יותר.
מחלות כגון קרוהן או קוליטיס הן דוגמאות למחלות מעיים קשות, שבאות לידי ביטוי בהופעה של דלקות קשות, כיבים ופגיעות נוספות במעי הגס ובמעי הדק.
על פי הרפואה המערבית, מקובל לראות את מחלות המעיים הדלקתיות הללו כמחלות כרוניות. הרופאים טוענים שמהמחלות הללו לא ניתן להחלים אך ניתן בהחלט לקוות לתקופות (לעיתים ארוכות) של הטבה של ממש. תקופות אלה מכונות בלשון הרפואית רמיסיה – מחלה בלתי פעילה.
גישה אחרת ניתן למצוא אצל חלק מהעוסקים ברפואה אלטרנטיבית, אשר סבורים שלא מדובר במחלה שאינה ניתנת לריפוי. מרפאים שפועלים על עקרונות ההומיאופתיה, למשל, סבורים (לפחות בחלקם) שטיפול נכון יכול להביא להטבה של ממש ולעיתים להתרפאות מוחלטת.
רמדי בהתאמה אישית
שלא כמו שיטות אחרות של רפואה אלטרנטיבית, ההומיאופתיה הקלאסית היא שיטה חדשה למדי שפותחה במקור בהתאם לשיטות מדעיות. הריפוי נעשה באמצעות תמיסות מיוחדות שמותאמות לכל מחלה ולכל חולה, בהתאם למאפיינים ולתסמינים שמהם הוא סובל.
את התרופות, אשר מכונות בלשון מקצועית בשם רמדיס (ביחיד – רמדי), מתאים המטפל בהתאם למצבו הגופני והנפשי של המטופל.
הרמדיס אינן חייבות להיות קבועות, אלא להפך. המטפל מבצע התאמות ושינויים בהתאם למצב ובהתאם למחזור חיי המחלה. תמיסות מסוימות יועילו יותר בתקופה של התפרצות חמורה ואילו תמהיל שונה יתאים במצב של הפוגה (רמיסיה).
תמיסות מסוימות יתאימו למטופלים בגיל צעיר, למשל אלה שסובלים מבעיות בגדילה ובהתפתחות, ותמיסות אחרות יתאימו למבוגרים שנזקקים לתמיכה בשל התפתחות כיבים, פיסטולות, בעיות בראיה, כאבים בבטן, פגיעות בעור ועוד.
דומה מרפא דומה
חשוב להדגיש שמרבית המטפלים ההומיאופתים אינם שוללים את עקרונות הטיפול הקונבנציונליים במחלות מעי כגון קרוהן או קוליטיס. יחד עם זאת, הטיפול השגרתי לא תמיד מספק את ההקלה הצפויה לחולים שמחפשים "משהו נוסף".
הטיפול בתרופות נוגדות דלקת, משככי כאבים חזקים, סטרואידים ותרופות נוספות, עלול להיות מלווה בלא מעט תופעות לוואי שלא קל להתמודד עימן. לכן, באופן לא מפתיע מגיעים רבים מהחולים למטפלים ההומיאופתיים.
חשוב לומר שהטיפול ההומיאופתי לא רק שאיננו כרוך בתופעות לוואי כלשהן, אלא שהוא גם איננו מתנגש עם טיפולים רפואיים מקובלים אחרים. ניתן לקבל אותו בגיל צעיר, לפני ניתוח, אחרי ניתוח, וכן במקביל לכל תרופה שהיא.
גם מי שמתקשה לקבל את העובדה שמדובר בשיטת טיפול אלטרנטיבית לגיטימית, מתקשה לבטל במחי יד את המספר הרב של החולים שחוו שיפור בריאותי של ממש בזכות הטיפול.
מטופלים רבים מדווחים שלאחר סדרה קצרה של טיפולים כבר הורגשה הטבה משמעותית, גם בתקופות של התפרצות חמורה של המחלה. אחרים מדווחים שבזכות הטיפול הפכו תקופות ההפוגה לממושכות יותר מאי פעם, דבר שדומה מאוד לריפוי חלקי ולעיתים אפילו לריפוי מלא.
כדי להבין מהו הבסיס של הרעיון ההומיאופתי נתמצת את התורה כולה למשפט הקצר – "דומה מרפא דומה". אנשים רבים מרגישים באופן אינטואיטיבי שלפני החלמה ממחלות שונות חלה החמרה מסוימת במצב. על בסיס הרעיון הזה, שלהחמרה הזמנית יש תועלת פותחה השיטה לאורך עשרות רבות של שנים.
גם כיום, כאשר הרמדיס שוכללו והן כוללות הרבה יותר סוגים מאשר בזמן שבו החלו לעשות בהן שימוש, העיקרון הבסיסי לא השתנה. לאחר מתן התמהיל בהתאם לאבחון של החולה, צפויה תקופה קצרה של החמרה (לעיתים מדובר בשעות ולעיתים מדובר בימים) שלאחריה צפוי שיפור של ממש. כדי לתחזק את השיפור מקובל לקיים את הטיפול לאורך זמן, תוך התאמות למצבו המשתנה של המטופל.