מחלות המעי הדלקתיות בדגש על קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות שמתאפיינות בתקופות של התלקחות ורמיסיה (התפרצות ונסיגה). הגורמים למחלות אלו עדיין לא ברורים עד תום ונראה כי מדובר על שילוב של מספר גורמים שבכללם גורמים גנטיים, סביבתיים ונפשיים.
כפי שנפרט בהמשך, החולים במחלות השונות סובלים באופן גורף מחסרים תזונתיים רבים שלעתים אין אפשרות להשלימם באמצעות התזונה הרגילה. אי לכך, רבים מהם נוטלים באופן קבוע תוספי תזונה שונים בהוראת התזונאית המטפלת בהם בהתאם לצורך.
הכנו עבורכם מדריך קצר בנוגע לתוספי התזונה השונים שיש ליטול במקרים מסוימים תוך פירוט הגורמים שעלולים להוביל למצבים של חסר.
ויטמין B12
חסר של ויטמין B12 אופייני יותר לחולי קרוהן כיוון שבהם הדלקת האופיינית למחלה יכולה להופיע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול וברוב המקרים מערבת בקרב החולים את המעי הדק הסופי שהינו אתר הספיגה של הוויטמין.
מאחר ובקרב חולי קוליטיס לרוב אזור זה אינו מודלק, הרי שהם לא צפויים לחסר בוויטמין זה. את תוסף התזונה הספציפי הזה נהוג ליטול בצורת טבליות דרך הפה אך במקרים חמורים במיוחד נהוג ליטול אותו באופן וורידי בזריקה חודשית ובכך לעקוף את מערכת העיכול.
חומצה פולית
חסר של חומצה פולית נפוץ בקרב חולים שנוטלים תרופה בשם לסלזופירין שמיועדת לדיכוי התגובה הדלקתית במעי הגס. לפיכך החסר יכול לאפיין גם חולי קרוהן וגם חולי קוליטיס.
בנוסף לכך, חולים רבים בשתי המחלות לעתים מפתחים פחד מאכילה ולכן החסר יכול להתבטא גם בעקבות חוסר צריכה מספקת ולא רק בשל התגובה התרופתית.
ויטמין C
חולים רבים בקרוהן ובקוליטיס עוברים לצרוך בזמן ההתקפים תזונה דלת סיבים על מנת לגרות כמה שפחות את מערכת העיכול המודלקת. כתוצאה מכך ברבים מהם נוצר מחסור בוויטמין C שנמצא בעיקר בפירות ובירקות חיים.
ברזל
תוסף ברזל נדרש במצבים של חסר שיכולים לנבוע מצריכה לא מספקת של מזונות שמכילים ברזל אך בהחלט יכול להיגרם כתוצאה מבעיות ספיגה שמקורן בדלקת בקרב חולי קרוהן בעיקר.
בנוסף לכל אלו חסר בברזל יכול להתרחש גם בקרב חולי קוליטיס בדיוק כמו בקרב חולי קרוהן על רקע של דימום מסיבי.
סידן
המחסור בסידן נחשב למחסור שכיח יחסית הן בקרב חולי קוליטיס והן בקרב חולי קרוהן.
מעבר לכך שבמקרים רבים אזורי הספיגה של המינרל מודלקים והספיגה של החומר אינה אופטימאלית, הרי שבמהלך ההתקפים לרוב החולים עוברים לצרוך תזונה דלה בלקטוז וישנם אף כאלו שנמנעים מצריכת מוצרי חלב באופן מוחלט מה שיכול להוביל לחסר בסידן.
חשוב מאוד לציין שחסר בסידן לא ניתן לאבחן בבדיקות דם ולכן חשוב לבצע אנמנזה תזונתית מקיפה ולהתחשב בתסמינים הקליניים האופייניים לחסר תזונתי זה.
אבץ ומגנזיום
אבץ ומגנזיום הם שני מינרלים שניתן ליטול בתוסף אחד ושלרוב נמצאים בחסר בקרב חולי קרוהן על רקע של תת ספיגה ולא על רקע של אי צריכה מספקת. חשוב לדעת שצריכה מוגזמת של מגנזיום יכולה ליצור אפקט משלשל ועל כן יש ליטול את התוסף בצורה זהירה ומבוקרת.
אומגה 3
אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית שלוקחת חלק בשיפור מצב הדלקת ולכן מומלץ לצרוך אותה בצורה מספקת. מאחר ולא פשוט להגיע בתזונה לרמות הנאותות המומלצות, לרוב החולים צורכים אותה בקפסולות במינונים שונים בהתאם להנחיית הרופא המטפל או התזונאית שלהם.
כורכורמין
תוסף כורכומין מכיל תכונות אנטי דלקתיות, אשר חשובות לטיפול בחולים במחלות קרוהן וקוליטיס. במחקרים נמצא כי נטילת התוסף מקלה על הכאבים בחולי מעיים דלקתיות, מפחיתה את הסימפטומים, משפרת את מצבו הבריאותי של החולה ועוד.
מעקב תזונתי
למרות שהדרך האופטימאלית לצרוך את חומרי ההזנה של הגוף היא דרך התזונה הרגילה, לעתים אין מנוס מלצרוך את החומרים השונים באופן מלאכותי.
עם זאת, חשוב מאוד לציין שישנם חולים רבים שבהם בוצעו כריתות של אזורים נרחבים במעי ושנמנעים כליל מצריכה של ירקות למשל, שעדיין מצליחים לשמור על סטאטוס תזונתי מצוין הודות לצריכה קבועה ומבוקרת של תוספי תזונה.
כדי להימנע מחסרים תזונתיים ולדאוג לכך שלא יחלו במחלות על רקע של חסרים שיכולות להשפיע לרעה על איכות חייהם לא פחות ממחלות המעי הדלקתיות, ישנה חשיבות עליונה לכך שהחולים במחלות קרוהן וקוליטיס יימצאו תחת מעקב מתמיד של תזונאית מוסמכת מטעם משרד הבריאות שמתמחה בטיפול בסובלים מקרוהן ומקוליטיס.