קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות שמתאפיינות בגלים של התפרצות או התלקחות ובתקופות של רמיסיה (נסיגה).
מחלת קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול, החל מפי הטבעת וכלה בחלל הפה ואילו מחלת קוליטיס יכולה לפגוע באזורים התחומים בין פי הטבעת למעי הדק הסופי בלבד.
באופן עקרוני המאפיין המוכר ביותר של המחלות הוא הדלקת שמובילה לכאבים, לדימום ולחוסר תפקוד באזור הפגיעה אך כיום מוכרים סיבוכים מגוונים ורבים ביותר שאופייניים לשתי המחלות.
חשוב מאוד לדעת שכמעט כל אחת ממערכות הגוף עלולה להיות מושפעת ממחלות המעי הדלקתיות ובמאמר זה נרחיב אודות סיבוך ספציפי שנקרא אנמיה.
מהי אנמיה?
אנמיה היא שם כולל למספר מחלות בעלות מכנה משותף אחד – רמות המוגלובין נמוכות או מיעוט של תאי דם אדומים (התאים שנושאים את ההמוגלובין). האנמיה יכולה להיווצר כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים כשבין קבוצות הסיכון השונות ניתן למצוא את החולים במחלות מעי דלקתיות.
מאחר וההמוגלובין הוא המולקולה שאחראית על נשיאת החמצן ועל ההובלה שלו לתאי הגוף השונים ומאחר וכל ירידה ביכולת תעבורת החמצן בגוף האדם עלולה לפגוע במערכות שונות ומגוונות, תסמיני המחלה נרחבים ביותר.
מהם התסמינים של המחלה?
התלונות השכיחות ביותר בקרב חולי אנמיה שיש בהן כדי להעלות את חשדו של הרופא המטפל לדבר קיום המחלה הן תופעות כגון:
- חיוורון.
- חולשה ועייפות.
- סחרחורות.
- נשירת שיער.
- כאבי ראש.
- קשיים בריכוז.
- בחילות.
- הפחתה במידת התיאבון.
- עצבנות.
אבחנה של אנמיה
אנמיה מאבחנים באופן בלעדי על ידי ביצוע של בדיקות דם. ברוב הסוגים המוכרים כיום של אנמיה ניתן יהיה לראות בבדיקות הדם רמה נמוכה במיוחד של המוגלובין.
על מנת לבצע אבחנה מבדלת בין סוגי האנמיה השונים יבדקו בבדיקות הדם את נפח כדוריות הדם האדומות. כך למשל במצבים של אנמיה שהתפתחה כתוצאה מחוסר בוויטמין B12 נפח כדוריות הדם יהיה גדול מהרגיל (אנמיה מגלובלסטית) ובאנמיה על רקע של מחסור בברזל נפח כדוריות הדם יהיה קטן מהרגיל (אנמיה מיקרוציטית).
בדיקות נוספות שיכולות לאשר את קיום המחלה הן בדיקות של מספר תאי הדם האדומים, רמות הברזל בדם, רמות הפריטין והטרנספרין (נשאי ברזל), בדיקה של רמת וויטמין B12, חומצה פולית ועוד.
מה הקשר בין מחלות מעי דלקתיות לאנמיה?
אנמיה על רקע של מחלות מעי דלקתיות יכולה להופיע כתוצאה מארבעה גורמים עיקריים:
- חוסר צריכה מספקת של ויטמין B12, חומצה פולית וברזל.
- תת ספיגה של חומרי ההזנה הנ"ל.
- דימום מסיבי.
- דיכוי הייצור של כדוריות הדם האדומות על ידי ציטוקינים האופייניים למצבי דלקת.
בקרב חולי קרוהן לרוב האנמיה תופיע על רקע של תת ספיגה, בעיקר בקרב חולים שעברו ניתוחי כריתה במערכת העיכול ובקרב חולי קוליטיס לרוב האנמיה תופיע על רקע של שלשול דמי ממושך.
עם זאת, חשוב לדעת שחולים רבים במחלות מעי דלקתיות מפתחים רתיעה מפעולת האכילה כיוון שהכאבים קשורים מאוד לזמני האכילה. בהתאם לכך בקרב חולים רבים ניכרת ירידה משמעותית במשקל בזמן ההתקפים ורבים מהם מגיעים למצבים של תת תזונה.
בדיוק כך הימנעות מצריכה של חומצה פולית, ברזל וויטמין B12 ברמה נאותה יכולה להוביל להתפתחות של אנמיה הדורשת טיפול.
כיצד ניתן לטפל באנמיה בקרב חולי מחלות מעי דלקתיות?
על מנת לטפל באנמיה בקרב החולים בקרוהן ובקוליטיס יש להבין תחילה מה הוא הגורם המרכזי להופעתה ולהתייחס אליו. כך למשל במידה ומקור המחלה הוא תת ספיגה של ברזל, לרוב יוזרק לחולים ברזל ישירות לווריד אחת לחודש על מנת לעקוף את מערכת העיכול ולהוביל את המינרל ישירות למחזור הדם.
במקרים אחרים שנובעים מחוסר צריכה מספקת של ויטמין B12, יכולים החולים לצרוך את הוויטמין בטבליות למציצה. הנקודה החשובה היא שישנה חשיבות להעלאת המודעות לקשר בין אנמיה למחלות מעי דלקתיות וליידע את הרופא המטפל במידה והתעוררו התסמינים האופייניים למחלה על מנת לטפל בהם בהקדם.