קוליטיס כיבית וקרוהן הן מחלות ששייכות למשפחת מחלות המעי הדלקתיות. מדובר על מחלות שמתאפיינות בגלים של התפרצות או התלקחות בהן המחלות פעילות ובגלים של רמיסיה או נסיגה בהן המחלות רדומות.
קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול וקוליטיס כיבית יכולה לפגוע בכל אחד מהחלקים שתחומים בין פי הטבעת למעי הדק הסופי. מאחר והמחלות יכולות לפגוע גם באזורים שמחוץ למערכת העיכול, לעתים קרובות עולה השאלה בדבר היכולת של הנשים שחולות במחלות מעי דלקתיות להרות ולשמור על הריון תקין חרף קיום המחלות.
מידת הפוריות של נשים שחולות בקרוהן ובקוליטיס כיבית
נשים שחולות בקוליטיס כיבית פוריות בדיוק כמו נשים בריאות. עם זאת, במקרים חריגים במיוחד חלק מהנשים יסבלו מחוסר פוריות זמני, לרוב לאחר ניתוח נרחב במערכת העיכול.
נכון לכתיבת שורות אלה עדיין לא ברור לגמרי הקשר בין מחלת הקרוהן לבעיות פוריות בקרב נשים אך במחקרים מסוימים שבוצעו בתחום התגלה כי לעתים בזמן ההתקף ישנה ירידה מסוימת בפוריות ובדומה למחלת הקוליטיס, גם במחלת הקרוהן לאחר ניתוח נרחב תתקיים לעתים נדירות ירידה ברמת הפוריות הנשית.
מחלות המעי הדלקתיות לא פוגעות באופן ישיר ברמת הפוריות הגברית אך סיבוכי המחלה שכוללים בין היתר פיסטולות באזור פי הטבעת והאגן עלולים להוביל לקשיים מסוימים בפליטת הזרע ובהגעה לזקפה. מעבר לכך, שימוש בסלזופירין עשוי לגרום לירידה זמנית בפוריות הגברית שלרוב עוברת לאחר הפסקת השימוש בתרופה.
היכולת לשמור על הריון תקין בקרב חולות קרוהן וקוליטיס כיבית
באופן עקרוני נשים שמתעברות בזמן רמיסיה מצליחות לשמור על היריון תקין בדומה לנשים בריאות ולכן ההמלצה היא לנסות להיכנס להיריון במהלך תקופה זו. עם זאת, כניסה להיריון בזמן התקף עלולה להוביל להפלה וללידה מוקדמת ואף להעלות את הסיכון למומים בעובר.
על מנת לסבר את האוזן נציין שבקרב האוכלוסייה הכללית ישנו סיכוי של שבעה אחוז ללידה מוקדמת, בעוד שבקרב חולות קרוהן שנכנסו להיריון בזמן התקף הסיכויים ללידה מוקדמת הם עשרים וחמישה אחוזים. כמו כן, הסיכוי להפלה בקרב נשים אלו גבוה פי שניים מנשים בריאות (20% לעומת 10% בהתאמה).
אילו בדיקות חשוב לעבור לפני הכניסה להיריון?
ישנן מגוון רחב של בדיקות, שמומלץ לבצע כאשר אישה מתכננת להיכנס להיריון, כשאת הבדיקות השונות יש לבצע אך ורק לאחר התייעצות אישית עם הרופא המטפל. לעתים מדובר על בדיקות דם שונות לשלילת קיום של מחלה פעילה, לעתים על בדיקות אנדוסקופיות שונות בתלות במיקום הפגיעה ועוד.
כמו כן, ישנה חשיבות גבוהה מאוד להגיע לסטטוס תזונתי תקין לפני הכניסה להיריון ובנקודה זו נציין שנשים רבות שסובלות מקרוהן וקוליטיס סובלות מחסרים תזונתיים רבים שעשויים להשפיע לרעה על מהלך היריון תקין.
האם ההיריון משפיע על מהלך המחלה?
לפי הידוע לנו כיום כניסה להיריון במהלך תקופת הנסיגה של קרוהן או קוליטיס כיבית אינה משפיעה על הופעת ההתקפים. כך למשל חמישה עשר אחוז מהנשים שנכנסות להיריון במהלך רמיסיה של מחלת קרוהן חוות התלקחות במהלכו ושיעור זה זהה למהלך התקין של המחלה.
באופן דומה שליש מהנשים שמתעברות במהלך נסיגה של מחלת הקוליטיס הכיבית חוות התקף בזמן היריון וגם שיעור זה זהה למהלך התקין של המחלה בקרב נשים שאינן הרות. יש לציין כי נשים שמתעברות במהלך התקף, לרוב יסבלו מהמחלה הפעילה למשך כל ההיריון. כמו כן, במקרים מסוימים המחלה יכולה להתפרץ לראשונה במהלך ההיריון אך מידת החומרה של התסמינים אינה שונה בנשים אלו ממידת החומרה של המחלות שתוקפות נשים שאינן הרות.
לסיכום, קצרה היריעה מלהכיל את כל האספקטים השונים שיש להתייחס אליהם בכל הנוגע לקשר בין מחלות מעי דלקתיות להיריון (השימוש בתרופות, הצורך בהפסקת היריון יזומה, שיקולים מיוחדים שיש לתת עליהם את הדעת בזמן הלידה ועוד) ועל כן ההמלצה היא להתייעץ עם הרופא המטפל ולהתעניין בנושא במידה וישנה כוונה להיכנס להיריון בזמן הקרוב.
ראו גם:
האם מחלת קרוהן פוגעת בפוריות או עלולה לגרום להפלה? – כל התשובות במקום אחד