פיסטולה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פיסטולהפיסטולה היא השקה לא טבעית שמתרחשת בין איברי גוף שמכוסים בשכבת אפיתל שבאופן שגרתי וטבעי אין ביניהם קשר פיזי.

הפיסטולה יכולה להתרחש כתוצאה מפציעה, מזיהום חריג או אפילו באופן מכוון בתהליך ניתוחי. כך למשל בניתוחים בריאטריים שונים שמיועדים להרזיה מבוצעת השקה בין הוושט לאחד מהמקטעים של מערכת העיכול על מנת לעקוף את הקיבה.

מדובר על אחד מהסיבוכים האפשריים למחלות מעי דלקתיות בדגש על מחלת הקרוהן, שיכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול החל מהפה וכלה בפי הטבעת.

חשוב להבין שהאנטומיה של גוף האדם בנויה באופן כזה שבו המבנה קשור קשר הדוק ביותר לתפקוד. אי לכך, הפיסטולה שמהווה שינוי במבנה הטבעי משפיעה גם על התפקוד. כאשר מדובר על פיסטולה שמקורה במחלות מעי דלקתיות, השינוי מתרחש לרעה (זאת בניגוד לפיסטולה מכוונת).

מאחר ומחלת הקוליטיס הכיבית משפיעה רק על הדופן הפנימית של המעי ורק על מקטע אחד במערכת העיכול, רוב הסובלים מסיבוך זה הם חולי קרוהן. עם זאת, חולי קוליטיס יכולים לסבול למשל מפיסטולה פריאנלית ללא קשר לקיום המחלה.

מהם התסמינים של הפיסטולה?

התסמינים של הפיסטולה מגוונים ביותר ומשתנים בהתאם לאיברים שביניהם נוצר החיבור או המעבר הלא טבעי. בין סוגי הפיסטולות השכיחות ניתן למנות גם, אך לא רק, את הסוגים הבאים:

  • הפיסטולה האנו-רקטלית שבה נוצא חיבור לא טבעי בין הרקטום לפי הטבעת.
  •  הפיסטולה האנטרו-אנטרלית שבה ההשקה מתרחשת בין שני חלקים שונים של המעי.
  • הפיסטולה האנטרו-קוטאנית בה נוצר חיבור בין המעי לעור.
  • הפיסטולה האנרטו-וזיקלית שבה החיבור מתקיים בין המעי לשלפוחית השתן.

החיבור הלא טבעי מוביל למעבר של תוכן המעי לאזור אליו התחבר וכך למשל במידה והחיבור נוצר עם כיס השתן, יסבלו החולים מזיהום בדרכי השתן ומשתן צואתי.

באופן דומה החולים שסובלים מפיסטולה אנטרו-קוטאנית יסבלו מהפרשה צואתית מהעור. פיסטולה נדירה ביותר אך אפשרית היא פיסטולה בין המעי לווגינה שיכולה להוביל להופעת כאבים חזקים בעת קיום יחסי מין ולהפרשת ריח רע מהווגינה.

אחת מהפיסטולות הנפוצות ביותר היא פיסטולה שמתרחשת בין הקצה של פי הטבעת לבין העור הסמוך אליו (פיסטולה פריאנאלית). לעתים הפיסטולה מתבטאת בתעלה לא טבעית אחת אך לפעמים היא מתפצלת למספר תעלות.

פיסטולה נפוצה זו יכולה להתבטא בהפרשות מוגלתיות או דמיות שמתלוות לצואה, גירוי עורי באזור פי הטבעת וכאבים חזקים בזמן ישיבה או בזמן הטלת צואה. מחצית מחולי קרוהן סובלים מפיסטולה זו.

כיצד ניתן לאבחן פיסטולה?

בדיוק כמו שהסימפטומים משתנים בהתאם לאזור שבו התרחשה הפיסטולה, כך גם ניתן לאבחן את הפיסטולות השונות בהתאם לאזורים ולאיברים הפגועים השונים. במידה ונוצרה השקה בין המעי לעור, הרי שהצואה שתופרש דרך העור תהווה גורם מספיק לקביעה של קיום הפיסטולה.

באופן כללי האבחון נעשה על ידי ביצוע של בדיקות הדמיה שונות ובעיקר ביצוע של MRE (magnetic resonance enterography). פיסטולה בתעלה האנאלית וברקטום ניתן לאבחן גם בבדיקה ידנית יחסית פשוטה שמבצע פרוקטולוג.

הטיפול בפיסטולה

ההרס של המבנה הטבעי של המעי יכול לגרום להופעה של זיהום. בנוסף לכך, החדירה של התוכן הצואתי לאברי הגוף השונים עלולה אף היא לגרום להתרבות של חיידקים ולכן במקרים קלים של פיסטולה הטיפול הוא אנטיביוטי בלבד כדי למנוע זיהום או כדי להתמודד עם הזיהום הקיים.

עם זאת, במקרים החמורים שלעתים לא רק מהווים פגיעה חריפה באיכות החיים אלא מהווים סכנת חיים של ממש, ישנו צורך להתערב באופן כירורגי. ההתערבות הכירורגית כוללת ניתוק של החיבור הלא טבעי כשלעתים מתבצעת הוצאה של סטומה ממערכת העיכול על מנת לתת לאזור המנותח לנוח ולהתרפא.

במקרים בהם הפיסטולה מתרחשת בין שני חלקים של המעי, המזון שעובר במערכת העיכול לא מתעכל באופן מושלם ולפיכך לא נספג בגוף בצורה האופטימאלית. במצבים אלה ישנו צורך לקבל תוספים תזונתיים בהתאם לצורך על מנת להשלים את החסרים.

מצב זה יכול להוביל לבעיות ספיגה מגוונות שיובילו להופעה של מחלות שונות, לירידה ניכרת במשקל ועוד.

אולי יעניין אותך גם:

תרופות נגד קרוהן נכנסו לסל התרופות של 2020

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו