יומירה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

יומירהיומירה, הומירה או היומירה (Humira בלעז) הוא השם המסחרי של תרופה המיוצרת על חברת אבוט (Abbott בלעז) שנקראת אדאלימומאב (Adalimumab בלעז). התרופה משמשת לטיפול בחולים במחלות דלקתיות שונות כגון: דלקת מפרקים אידיופטית, דלקת מפרקים פסוריאטית, פסוריאזיס ועוד.

בכל הקשור למחלות מעי דלקתיות, הרי שלאחר שנים רבות שבהן ההתוויה לשימוש כללה אך ורק מצבים של קרוהן, הרי שלקראת סוף שנת 2013 אישר מנהל התרופות והמזון האמריקאי אישור להשתמש בתרופה גם עבור חולי קוליטיס כיבית. זאת לאחר שמספר מחקרים הראו שהתרופה יעילה לשימוש גם בקרב חולים אלה.

השימוש בתרופה בישראל

יומירה נכללת בסל התרופות של משרד הבריאות ותינתן לטיפול עבור החולים בקרוהן בדרגת חומרה בינונית או קשה במקרים בהם החולים לא הגיבו לטיפול בתרופות אחרות.

כך למשל משרד הבריאות מאשר את השימוש בתרופה לחולי קרוהן בוגרים שלא הגיבו לטיפול בסטרואידים או בתרופות נוגדות דלקת אחרות עם מחלה פעילה בדרגת חומרה בינונית עד קשה. התרופה מסייעת גם לשמירה על רמיסיה וגם לטיפול בהתפרצות.

השימוש בקרב חולי קוליטיס כיבית

למרות שבמחקר קליני שבוצע בקרב חולי קוליטיס כיבית ההבדל בין חולים שקיבלו יומירה לעומת חולים שקיבלו פלציבו היה קטן מעשרה אחוזים, השימוש בתרופה מאושר לחולים אלו כל עוד הם לא נהנים מהטבה במצבם לאחר שימוש בתרופות אחרות. עם זאת, במידה ולאחר שמונה שבועות של שימוש עדיין לא חלה הטבה במצבם, ההתוויה הרפואית היא להפסיק ליטול את התרופה.

בישראל ישנן קופות חולים מסוימות שמאפשרות לחברים בהן לקבל מימון לרכישת יומירה גם במידה והם סובלים מקוליטיס כיבית לאחר שקיבלו אישור מטעם הוועדות המתאימות וכל עוד הם מבוטחים בביטוח משלים.

כיצד פועלת התרופה?

יומירה הינה תרופה ביולוגית, אשר נוגדת את הדלקת על ידי חיקוי של נוגדן הקיים בגוף האדם שנקשר לחלבון שנקרא בשם TNF-alpha. התרופה נקשרת אף היא לחלבון המסוים הזה ובכך חוסמת את הפעילות שלו.

תפקיד החלבון הוא לווסת את פעילות תאי מערכת החיסון האנושית ועל ידי חסימת הפעולה שלו או עיכוב שלה, התרופה מפחיתה את התגובה החיסונית ומפחיתה את הסממנים של הדלקת.

היומירה היא התרופה הראשונה בהיסטוריה שמבוססת על שימוש בנוגדנים אנושיים וזאת בניגוד לתרופות אנטי דלקתיות אחרות כמו רמיקייד למשל. התרופה ניטלת בהזרקה תת עורית ורוב החולים מזריקים אותה באופן עצמאי בביתם ללא סיוע של גורם רפואי.

תופעות לוואי נפוצות

תופעות הלוואי של השימוש ביומירה מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות. הקבוצה הראשונה כוללת תופעות לוואי שכיחות מאוד שמופיעות בקרב המשתמשים בשכיחות של 1:10 והשנייה כוללת תופעות שמופיעות בשכיחות נמוכה יותר ולעתים אף בשכיחות של 1:1000.

התופעות הנפוצות יותר שנכללות בקבוצה הראשונה הן תופעות כגון: תחושת גרד או כאב באזור ההזרקה, דלקת ריאות, בחילות וכאבי בטן, דלקת ריאות וירידה בכמות התאים הלבנים והאדומים.

בקבוצה השנייה נכללות תופעות לוואי כגון: מחלות זיהומיות, מיגרנות, דימום בחלל הבטן, דימום בשתן, כאבים בחזה, בעיות נשימה ותופעות אלרגיות שונות.

תופעות לוואי נדירות מאוד שדווחו בקרב חולים מעטים בלבד כוללות פגיעה בכבד, סרטן של רקמות קשות, לימפומה וכשל לבבי.

טיפים להזרקה עצמית של יומירה

  • אין לנער את המזרק שמכיל את התרופה. כדי לחממו יש לגלגלו בין כפות הידיים בלבד.
  • יש להוציא את המזרק מן המקרר חצי שעה לפני ההזרקה להפחתת תחושת השריפה הנלווית להזרקה.
  • את ההזרקה ואת הוצאת המחט לאחר ההזרקה מן העור יש לבצע בזווית של 45 מעלות.
  • לפני ההזרקה מומלץ לאלחש את האזור בעזרת קרח ולאחר מכן להעביר עליו מטלית אלכוהול סטרילית לחיטוי.
  • ככל שההזרקה תהיה איטית יותר, כך תחושת השריפה תהיה פחותה יותר.
  • מומלץ שלא להזריק בכל פעם באותו האזור במידת האפשר למניעת פגיעה ברקמות העור באזור.
  • מומלץ לבצע את ההזרקה בשכיבה או בישיבה כדי להימנע מנפילות והתעלפויות.
  • גם אחרי שהמזרק התרוקן לגמרי, יש להמשיך וללחוץ במשך חמש שניות נוספות על ידית ההזרקה לפני הוצאת המחט מן הגוף.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו