קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות מעי דלקתיות שמתאפיינות באופי התקפי כרוני. משמעות הדבר היא שהמחלות מתאפיינות בתקופה של התפרצות או התלקחות שאחריה מגיעה תקופה של נסיגה או רמיסיה. בתום תקופת הנסיגה מגיעה התלקחות נוספת וחוזר חלילה.
את מועד ההופעה של ההתקפים לא ניתן לצפות מראש ומשך הרמיסיה משתנה בין חולה לחולה ואף בכל חולה במהלך חייו. באופן דומה גם חומרת התסמינים ואופיים אינם קבועים ואינם ניתנים לצפייה מראש. מחלת קרוהן יכולה לפגוע בכל חלק ממערכת העיכול בעוד שמחלת הקוליטיס הכיבית פוגעת אך ורק באזורים שממוקמים בין פי הטבעת למעי הדק הסופי.
בנוסף לפגיעה במערכת העיכול המחלות השונות באות לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים במערכות גוף שונות ולכן נשים רבות שחולות במחלות מעי דלקתיות תוהות האם הן יכולות להניק את התינוקות שלהן. בסוגיה זו נדון במאמר זה בהרחבה.
הנקה כגורם מגן מפני התפתחות של קרוהן
במחקר מפורסם שבוצע בקנדה נבדקו נתונים שנלקחו ממשפחות בהן לפחות בן משפחה אחד סבל ממחלת הקרוהן. ממצאי המחקר העלו תמונה מפתיעה לפיה בקרב משפחות אלו בני המשפחה שחלו בקרוהן צרכו תחליפי חלב אם מרגע לידתם בשכיחות גבוהה יותר מאחיהם שלא חלו במחלה.
ממצאים אלו הובילו את רוב החוקרים המודרניים להאמין כי הנקה בלעדית בינקות מהווה גורם מגן מפני התפתחות של מחלת הקרוהן. בנוסף לכך, מספר מחקרים הראו כי תגובה חיסונית של מערכת החיסון האנושית בגיל מוקדם מאוד לפתוגן מסוים יכולה להוביל להיווצרות המחלה. גם כאן האמונה היא שהנקה בלעדית עד גיל 4-6 חודשים עשויה למנוע את חדירת הגורם הזר.
הקושי בהנקה בקרב חולות במחלות מעי דלקתיות
החולות במחלות מעי דלקתיות סובלות פעמים רבות מבעיות תזונתיות שונות ומאובדן משקל בזמן ההתקפים. הבעיות השונות שכוללות לרוב חסרים תזונתיים שונים יכולות לנבוע משלושה גורמים מרכזיים:
- תת ספיגה על רקע של טיפול תרופתי או על רקע הדלקת במערכת העיכול.
- הימנעות מאכילה על מנת להימנע מהכאבים או מהשלשולים האופייניים למחלות השונות.
- דימום מסיבי שיכול להוביל לאנמיה על רקע חוסר בברזל וחוסר יכולת להשלים את החוסר בעזרת מזון בלבד.
במצבים בהם האם לא נמצאת בסטטוס תזונתי תקין, ישנו סיכון שלא תוכל לייצר חלב במידה מספקת. אי לכך, ישנו צורך לבדוק את נפחי החלב שצורך התינוק ולוודא כי הוא מקבל מספיק חלב תוך מעקב צמוד מאוד אחרי קצב הגדילה שלו בעזרת עקומות גדילה.
במידה והתינוק לא צורך מספיק חלב אם, ישנו צורך להזין אותו בתרכובות מזון לתינוק. ניתן לבדוק את הצריכה של חלב האם על ידי שאיבת החלב ומתן שלו בעזרת בקבוק. בכל מקרה ישנה חשיבות להגיע לסטטוס תזונתי תקין כשהדבר נכון הן לגבי האם והן לגבי התינוק.
הקשר בין התרופות שמיועדות לטיפול במחלות מעי דלקתיות לבין הנקה
לרוב החולות במחלות מעי דלקתיות נמצאות תחת משטר תרופתי מסוים. ישנו מגוון עצום של תרופות שמיועדות להקל על תסמיני המחלות, להאריך את הרמיסיה ולקרב את בואה בזמן ההתקף.
חלק מהתרופות בטוחות לשימוש בזמן ההנקה, כשחלקן אסורות בתכלית האיסור לשימוש כיוון שהן עלולות לעבור למערכת הדם של התינוק דרך החלב ולפגוע בו. מאחר והמידע בנוגע לבטיחות של התרופות השונות מתעדכן ללא הרף, חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע להנקה ובנוגע להתחלה של כל טיפול תרופתי בזמן ההנקה.
התרופות האסורות לשימוש בזמן ההנקה הן בין היתר אימורן, ציקלוספורין, אינפליקסימאב וטקרולימיס אך כפי שציינו, ישנה חשיבות גדולה להתייעצות עם הרופא המטפל בנוגע לכל אחת מהתרופות שנמצאות בשימוש או שהאם מתכוונת להתחיל להשתמש בהן.