קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות. פעמים רבות המחלות מוזכרות בנשימה אחת כיוון ששתיהן פוגעות במערכת העיכול ומתאפיינות בתקופות של התפרצות ובתקופות של נסיגה.
עם זאת, ההבדלים ביניהן לא מעטים. כך למשל קרוהן יכולה לפגוע בכל חלק במערכת העיכול באופן לא רציף בעוד שמחלת הקוליטיס יכולה לפגוע אך ורק באזורים של מערכת העיכול שנמצאים בין פי הטבעת למעי הדק הטרמינלי באופן רציף.
הגורמים להתפרצות המחלות ולהופעת ההתקפים אינם ברורים, כאשר הסברה הרווחת שמדובר על שילוב של מספר גורמים שביניהם גורמים גנטיים, סביבתיים, תזונתיים ונפשיים.
הסטיגמה שעברה מן העולם
מאחר ולא ברור עדיין מה הגורמים למחלות המעי הדלקתיות, במהלך העשורים האחרונים בוצעו מספר מחקרים אפידמיולוגיים על מנת לנסות לבודד ולהגדיר את קבוצות הסיכון העיקריות.
ממחקרים אלו עולה תמונה דינמית מאוד לפיה המחלות מופיעות בשכיחות הולכת ועולה ופוגעות ביותר ויותר אוכלוסיות ככל שחולפות השנים. בעבר הלא כל כך רחוק ידוע היה שמחלות מעי דלקתיות פוגעות בעיקר בקרב אנשי העולם המערבי המתועש בדגש על יהודים ממוצא אשכנזי.
בשנים האחרונות החלה להתגבש ההבנה שהסטיגמה לפיה מחלות המעי הדלקתיות תוקפות בעיקר יהודים ממוצא אשכנזי היא נחלת העבר בלבד וכבר אינה רלוונטית כלל.
עלייה כללית במספר החולים
ממחקרים שנערכו בישראל עולה כי בעוד שבשנות השבעים השכיחות של מחלת קרוהן למשל הייתה שישה חולים למאה אלף תושבים, הרי שבשנת 2009 מדובר היה במאה חולים לכל מאה אלף תושבים.
במחקר מיוחד שנערך בקרב אוכלוסיית הקיבוצניקים בישראל עולה כי בעשרים השנים האחרונות מספר חולי הקרוהן שילש את עצמו מסיבה לא ברורה. העלייה נצפית בקרב כל המגזרים באוכלוסייה ללא קשר למוצא העדתי וכדי לסבר את האוזן נציין שאפילו במגזר הבדואי, שבעבר האמינו החוקרים שאינו כולל חולים במחלות מעי דלקתיות ישנם נכון לכתיבת שורות אלה עשרה חולי קרוהן, שמהווים שלושה אחוז מכלל חולי הקרוהן שמתגוררים דרום הארץ ועשרים חולי קוליטיס כיבית שמהווים ארבעה אחוזים מכלל חולי הקוליטיס הכיבית שמתגוררים בדרום הארץ.
נראה שגם באוכלוסייה הערבית בישראל פוגעות מחלות המעי הדלקתיות כשהשכיחות שלהן בקרב אוכלוסייה זו עומדת כיום על 22 חולים על כל מאה אלף תושבים.
הקשר בין גנטיקה לגורמים סביבתיים
מאחר וכיום כבר ידוע שמחלות מעי דלקתיות אינן נחלתן הבלעדית של יוצאי קהילות אשכנז, מנסים החוקרים להבין מדוע השתנה המצב. הסברה היא שהנטייה הגנטית קיימת בכל החולים אך ההתבטאות הגנטית תופיע רק במידה והאדם שמחזיק בנטייה הגנטית יבוא במגע עם גורמים מסוימים.
במחקר מפורסם שבוצע בקרב זוגות של תאומים זהים ופורסם לפני כעשור התגלה שרק במחצית מקרב הזוגות חלו שני האחים בקרוהן בעוד שבמחצית השנייה רק אח אחד חלה במחלה. לגבי קוליטיס כיבית המצב מפתיע עוד יותר כיוון שרק בשישה אחוז שני האחים חלו בקוליטיס בעוד שבתשעים וארבעה אחוז מכלל הזוגות רק אח אחד חלה בקוליטיס.
על אילו גורמים סביבתיים מדובר?
קצרה היריעה מלהרחיב אודות כל הגורמים הסביבתיים שבכוחם להשפיע על הופעת המחלה. עם זאת חשוב להזכיר שני גורמים מרכזיים כשהראשון הוא הגורם התזונתי. העלייה בשכיחות המחלה הביאה חוקרים רבים לחשוב כי התזונה המערבית המתועשת הינה אחד הגורמים המובילים להיווצרות ולעלייה בשכיחות של מחלות המעי הדלקתיות.
הגורם השני שנחקר בהקשר של המחלות האלו הוא החשיפה לחיידקי מעיים בילדות שבעקבותיה הילדים מפתחים את המחלות בשלב מאוחר יותר בחייהם. טרם ברור מה הוא השילוב הקטלני שיש בכוחו להביא להתפרצות המחלה, אך דבר אחד בטוח – קרוהן וקוליטיס כבר מזמן אינן מחלות של האוכלוסייה האשכנזית בלבד.
קראו עוד: גלולת וידיאו לאבחון קרוהן וקוליטיס