זכויות לחולים בקרוהן ובקוליטיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

זכויות לחולים בקרוהן ובקוליטיסמחלת קרוהן כמו גם מחלת הקוליטיס הן מחלות מעיים בעלות מאפיינים משותפים רבים.

בקרב החולים בשתי המחלות יכולים להופיע מאפיינים וסימפטומים קלים יחסית בעוד שאחרים יסבלו ממאפיינים הרבה יותר קשים, עד כדי סכנת חיים. שתי המחלות נחשבות למחלות כרוניות, שכן רבים מהחולים צריכים לקבל טיפול מתמשך, לרבות תרופות, בדיקות, ניתוחים ועוד.

לחולים במחלות מעיים דלקתיות אלה יש אפשרות לקבל זכויות שונות, רפואיות ואחרות, מטעם גופים שונים.

סל הבריאות והחולה הכרוני

מרבית החולים בקרוהן ובקוליטיס סובלים מסימפטומים שונים של דלקות, פצעים, כיבים ואפטות במעי. פעמים רבות מופיעות גם רקמות עם צלקות וחסימות שונות שמפריעים לתפקודו של החולה ויופיעו גם סימפטומים כגון דימומים, כאבים, בחילות, ירידה במשקל ועוד.

מצב זה, כמו גם הצורך לקבל טיפול מתמשך לאורך שנים רבים, הביא לכך שהמחלות הללו מוגדרות כמחלות כרוניות. מבחינה זו, לחולים שמורות זכויות רפואיות כפי שמוגדר בסל הבריאות הישראלי.

ראשית, ישנה הגדרה של תקרת תשלום מקסימלית. עבור כל החולים הכרוניים מגדירות קופות החולים השונות תקרת תשלום שכוללת תרופות וגם שירותים שונים שניתנים במכונים. ראוי לציין שתקרת התשלום כוללת תרופות במרשם, אך כלולות בכך גם תרופות שנרשמות לחולה בלא קשר למחלה העיקרית (דהיינו קרוהן או קוליטיס).

מעבר לכך ראוי לציין שעל פי סל הבריאות הנוכחי, קיימים סוגים רבים של תרופות ושירותים שנועדו לטיפול בחולי קרוהן וקוליטיס. בין היתר מדובר על תרופות לטיפול בדלקת עצמה ותרופות אחרות במטפלות בכיבים ובנגעים שונים המופיעים בתוך המעי או על פני העור. חולים הזקוקים לכך מקבלים גם משככי כאבים ותרופות נוספות על פי הצורך.

פניה לביטוח הלאומי

מכיוון שרבים מחולי קרוהן וקוליטיס כאחד סובלים מבעיות תפקוד משמעותיות, לעיתים כאלה המלוות בפגיעה ביכולת לעבוד, מומלץ לפנות למוסד לביטוח לאומי לצורך מיצוי הזכויות. חשוב לדעת שמדובר על תהליך שמתחיל בהגשת תביעה וממשיך בזימון לוועדה רפואית מתאימה.

לפני שנגשים לוועדה הרפואית יש לאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים למשל – תיאור המצב מבחינה רפואית, סוגי טיפולים וניתוחים שקיבל החולה, אישורים מרופאים תעסוקתיים וכיוצא באלה. בסמכותה של הוועדה הרפואית לקבוע האם מצבו של החולה מתאים להגדרה של נכות ובמידה וכן – מהי רמת הנכות שתוגדר (באחוזים).

עבור אלה שהוגדרו כנכים קיימת אפשרות ממשית שיוגדרו גם ככאלה שסובלים מחוסר יכולת לעבוד או במילים אחרות בעלי "דרגת אי כושר". בהתאם לדרגת הנכות ולדרגת "אי כושר" שנקבעה יוענקו לחולים זכויות שונות.

זכויות מטעם הביטוח הלאומי

בין הזכויות שניתנות לחולי קרוהן וקוליטיס במוסד לביטוח לאומי ניתן למצוא:

  • קצבת נכות כללית – נועדה לחולים בגיל העבודה, כאלה שיכולתם לעבוד נפגעה באופן משמעותי. כל מי שכושר ההשתכרות שלו נפגע בחמישים אחוזים או יותר מכך זכאי לקבל את הקצבה. חשוב לציין שמדובר על הגדרה יבשה שכן יש זכאות לעבוד וגם לקבל את הקצבה בו זמנית, תחת תנאים מסוימים.
  • שיקום מקצועי – כאן מדובר על סיוע שניתן לאנשים שעקב מחלתם אינם יכולים לשוב לעבודתם או למקצועם הקודם, מלפני פרוץ המחלה. השיקום כולל בין היתר פגישה עם עובדים סוציאליים והכנת תוכנית אישית לשיקום מקצועי. השיקום כולל השתתפות בקורסים או רכישת תואר אקדמאי וכן אספקה של אמצעים ועזרי לימוד שונים.

זכויות נוספות

חולי קרוהן וקוליטיס עשויים להיות זכאים גם לזכויות נוספות, מטעם רשויות נוספות בישראל. בין היתר מדובר על הנחה במיסים (לצורך כך יש לפנות לרשויות המס), קבלת נקודות זיכוי במס הכנסה, זכאויות בתחום הדיור הציבורי, הנחות בתשלומי טלפון, תשלומי מים, הנחות בארנונה ועוד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו