קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות שמתאפיינות בהתקפים ובתקופות של רגיעה (רמיסה, או נסיגה). ההבדלים בין המחלות רבים אך לעתים נדמה כי רב הדמיון על השוני.
כך למשל מחלת קרוהן יכולה להופיע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול, החל מפי הטבעת וכלה בחלל הפה ואילו מחלת הקוליטיס יכולה לפגוע אך ורק באזורים שתחומים בין פי הטבעת למעי הדק הטרמינלי.
כמו כן, הפגיעה של מחלת הקרוהן אינה רציפה אך פוגעת בכל השכבות של דופן מערכת העיכול ואילו מחלת הקוליטיס פוגעת במערכת העיכול באופן רציף אך רק בשכבה הפנימית של הדופן.
האם ניתן למנוע את ההתקפים של המחלות?
מאחר ועדיין לא ברור מהו הטריגר שגורם להופעת ההתקפים ולמעשה עדיין לא ברור מה גורם להופעת המחלה באופן כללי, לא באמת ניתן למנוע את הופעת ההתקפים באופן מלא.
למרות זאת, ישנן דרכים שונות להקל על חומרת ההתקפים ולדחות את הופעתם. חשוב מאוד לציין שבכל חולה המחלות השונות באות לידי באופן שונה מבחינת חומרת התסמינים וכי יש לבחון את התגובה לכל אחד מהטיפים שניתן במאמר זה באופן אינדיבידואלי.
כמו כן, חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל ועם הדיאטנית הקלינית בנוגע ליישום ההמלצות השונות שנזכיר בהמשך.
תזונה
מאחר והפגיעה העיקרית של מחלות המעי הדלקתיות היא במערכת העיכול, ישנו קשר הדוק בינן לבין התזונה. בעקבות ההתפרצות של המחלות חולים רבים יכולים להגיע למצב של תת תזונה בעקבות בעיות ספיגה שונות או על רקע של חוסר תזונה מספקת.
בנוסף לכך, חולים רבים מאבדים כמויות גדולות של דם במהלך ההתקפים מפאת הדימום האופייני למחלות השונות.
טרם ברור האם קיימים מזונות שונים שיכולים לדחות את הופעת ההתקף אך ישנה חשיבות רבה להגיע לסטטוס תזונתי תקין ככל האפשר תוך טיפול נקודתי בכל חסר תזונתי במידה וקיים.
כמו כן, בזמן ההתקף יש לעשות כל שניתן על מנת שלא לפגוע בתזונה התקינה במקביל לגירוי מינימאלי של מערכת העיכול של החולה. כך לדוגמה במידה והמחלה פוגעת ביכולת של מערכת העיכול לספוג ברזל, יש להקפיד על מתן זריקות ברזל ישירות לווריד.
תזונה נכונה יכולה לסייע גם במצבים של סיבוכים כמו למשל במקרים של היצרות במערכת העיכול שדורשים התערבות תזונתית מיוחדת על מנת שלא להגיע למצב של חסימת מעיים.
גורמים רגשיים
כיום יותר ויותר חוקרים סבורים כי למצב הנפשי של המטופלים ישנה השפעה רבה על הופעת ההתקפים. אמנם לא ברור עדיין האם מצב נפשי לבדו יכול להביא להתפרצות של המחלה, אבל אין ספק שישנו קשר הדוק בין המצב הנפשי לבין חומרת ההתקף.
חולים רבים מדווחים על מצב של מתח נפשי לפני ההתקף וישנם שמדווחים כי לרוב לפני התקפים הם נמצאים במצבי חרדה או לחץ. אי לכך, בין הטיפולים המקובלים היום למחלות מעי דלקתיות ניתן למנות טיפולים שמיועדים להרגעה של הנפש ולשמירה על מצב רוח טוב.
תרופות ותוספים
משככי כאבים
ישנם משככי כאבים שונים שעלולים להוביל להתפרצות ההתקפים. אי לכך, לחולים במחלות מעי דלקתיות מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לפני כל נטילה של משכך כאבים לרבות נפרוסין, אדוויל, דייפרו ועוד.
תוספי תזונה
ישנן אינטראקציות שליליות שעלולות להתקיים בין תוספי תזונה מסוימים לבין התרופות אותן נוטלים החולים במחלות המעי הדלקתיות באופן קבוע. אי לכך, גם כאן ישנה חשיבות להתייעצות הרפואית לפני שמתחילים ליטול תוספי מזון שלרוב ניתנים לרכישה ללא מרשם רופא באופן חופשי.
תרופות אנטיביוטיות
בקרב חלק מהחולים ההתקף מתחיל זמן קצר לאחר התחלה של טיפול אנטיביוטי. ישנו סיכוי לא רע שהדבר קשור להיעלמות של חלק מחיידקי המעי מה שעלול להוביל לשגשוג של זן מסוים של חיידקים שמעורר את מערכת העיכול לפעול ביתר שאת.
עישון
מעבר לכך שהעישון אינו מומלץ גם לאוכלוסייה הבריאה, כיום ידוע שעישון סיגריות עלול לדחות את הופעת הרמיסיה ולהאריך את משך ההתקף. כמו כן, בקרב חולי קרוהן שעברו ניתוחים במעי המחלה חזרה לתקוף מהר יותר את מערכת העיכול של אוכלוסיית המעשנים מאשר את מערכת העיכול של אוכלוסיית הלא מעשנים.