פרפורציה – ניקוב של המעי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פרפורציה קרוהן וקוליטיס כיבית הן שתי מחלות ששייכות למשפחת מחלות המעי הדלקתיות. המחלות מאופיינות בגלים של התפרצות (התלקחות או התקף) ובתקופות של נסיגה (רמיסיה או רגיעה).

מחלת קרוהן יכולה להופיע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול ואילו הפגיעה של מחלת הקוליטיס מתרחשת אך ורק באזורים התחומים בין פי הטבעת למעי הדק הסופי.

המחלות השונות יכולות להתבטא במגוון רחב ביותר של תסמינים ובמצבים חמורים במיוחד עלולים להופיע סיבוכים שונים שעלולים לסכן חיים ולפיכך דורשים התערבות רפואית מידית. בין הסיבוכים האופייניים למחלות המעי הדלקתיות ניתן למצוא את הפרפורציה – ניקוב של המעי שעליו נרחיב במאמר זה.

מהי פרפורציה?

מערכת העיכול האנושית היא מערכת פתוחה שפתחה העליון בחלל הפה ופתחה התחתון בפי הטבעת. במערכת העיכול עובר המזון הנאכל ותפקידה הוא לפרק אותו מבחינה מכנית וכימית ולהעביר את חומר ההזנה שהגוף זקוק להם דרך דופן המעי לדם.

במהלך פעולת העיכול חומרי המזון מפורקים לחומרי היסוד שלהם (חומצות אמינו, ליפידים, פפטידים וחד סוכרים למשל) ורק אבני היסוד יכולים לעבור את דופן המעי.

במצב של נקב במעי חומרי המזון יכולים לחדור לחלל הבטן ובמצב זה מתפתח זיהום בטני (פריטוניטיס) שהינו מצב מסכן חיים. פרפורציה לרוב מאופיינת בירידה חדה בלחץ הדם ובשוק ספטי.

מדוע מתרחשת פרופורציה בקרב החולים במחלות מעי דלקתיות?

הפרפורציה יכולה להתרחש כתוצאה מבדיקת קולונוסקופיה במהלכה מוחדרת צינורית לפי הטבעת שבקצה שלה מותקנת מצלמה זעירה. ביצוע לא מקצועי ולא זהיר של הבדיקה עלול להוביל לניקוב של צינור העיכול.

הבדיקה משמשת לאבחון של מחלות באזור המעי הגס ולהערכת החומרה שלהן. כמו כן, לעתים נוצרת היצרות של המעי ובעקבות כך מזון מתחיל להצטבר בחלקה העליון של ההיצרות.

במידה ומעל ההיצרות מצטבר די מזון, המעי מתרחב עד שהוא מגיע למצב שבו הדופן לא יכולה לעמוד עוד בעומס המופעל עליה ונוצר קרע דרכו המזון עובר לחלל הבטן. לעתים לא מדובר בהיצרות כי אם בחסימה מלאה של צינור העיכול שבמידה ואינה מטופלת במהירות עלולה להוביל לפרפורציה.

מעבר לכך מחלת קרוהן (בניגוד לקוליטיס) מתאפיינת בפגיעה דלקתית בכל שכבות דופן המעי ובמצבים חמורים הפגיעה יכולה להתבטא בנקב בדופן.

כיצד ניתן לאבחן את הפרפורציה?

ישנה חשיבות גבוהה ביותר לאבחון מוקדם ככל האפשר של הפרפורציה כיוון שאבחון מוקדם יכול להוביל לטיפול מוקדם ולהצלת חיים. הסימנים שצריכים להעלות חשד הם כאבי בטן חזקים, הפסקת היציאות, עוויתות מעיים חזקות, בחילות קשות והקאות.

את הפרפורציה ניתן לראות בבדיקות הדמיה רפואיות שמסוגלות לאתר את המיקום המדויק של הנקב.

טיפול בפרפורציה

במקרים חמורים אין מניעה מלהתערב באופן כירורגי. במהלך הניתוח המנתח למעשה סוגר את הנקב ובמקרים מסוימים במידה והאזור מודלק במיוחד תתבצע הסרה של החלק הנגוע ויתבצע חיבור של חלקי המעי הנותרים.

במקרים מסוימים יוציא המנתח סטומה ממערכת העיכול על מנת לתת לאזור די זמן להחלים ורק לאחר מספר שבועות תתבצע ההשקה המחודשת. במקרים חמורים פחות יהיה די בטיפול אנטיביוטי על מנת להילחם בזיהום ולמנוע את התפשטותו.

כמו כן, חשוב מאוד לאבחן את מקור הפתולוגיה ולהתייחס אליה באופן ספציפי. לרוב החולים יצטרכו לעבור להזנה ורידית על מנת שלא להגדיל את הסיכון לזיהום ועל מנת שלא להפעיל את מערכת העיכול.

ההתבטאות השונה במחלת קרוהן וקוליטיס

מאחר ומחלת קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מהחלקים של מערכת העיכול, הפרופרציה יכולה להתרחש בכל אחד מהחלקים שלה. כמו כן, הדלקת במחלת קרוהן פוגעת בכל שכבות דופן המעי ולכן הסיכון לפרפורציה גדול יותר בקרב חולים אלה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו