גורמים לקרוהן

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

גורמים לקרוהןקרוהן היא מחלת מעי דלקתית כרונית שבאה לידי ביטוי באופן התקפי. המשמעות היא שהמחלה מאופיינת בתקופות של התלקחות או התפרצות שבהן התסמינים מופיעים בחולה ובתקופות של רמיסיה או נסיגה, שבהן התסמינים אינם מופיעים.

המחלה מתבטאת בכל חולה באופן אחר ובדרגות חומרה שונות ויכולה להופיע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול מהפה ועד פי הטבעת. הדלקת האופיינית למחלה אינה מופיעה באופן רציף כי אם במקטעים ואכן בבדיקות האנדוסקופיות שמבוצעות על מנת לאבחן את המחלה ניתן לראות בבירור אזורים מודלקים לצד אזורים בריאים לחלוטין.

המחלה פוגעת בכל שכבות הדופן של מערכת העיכול וזאת בניגוד למחלת הקוליטיס הכיבית שנמנית אף היא על מחלות המעי הדלקתיות הכרוניות שפוגעת רק בדופן הפנימית.

תסמיני המחלה

המחלה יכולה להתבטא במגוון אופנים ובמגוון של דרגות חומרה. התסמינים משתנים בעיקר בהתאם למיקום הפגיעה כך שהסימפטומים מהם סובלים אלו שבהם המחלה פוגעת במעי הדק שונים מהסימפטומים מהם סובלים אלו שבהם המחלה פוגעת במעי הגס למשל.

התסמינים השונים של המחלה הם בין היתר:

  • תת ספיגה של חומרי מזון.
  • אנמיה.
  • עיכוב בצמיחה בילדים.
  • כאבי בטן חזקים.
  • צואה דמית.
  • שלשולים כרוניים.
  • חוסר תיאבון.
  • פחד מאכילה.
  • הקאות תדירות.
  • הידבקויות במערכת העיכול ובין מערכת העיכול לאיברים פנימיים.
  • חסימות מעיים שדורשות התערבות ניתוחית.
  • נפיחות בבטן.
  • אבנים בכליות.
  • ירידה מהירה במשקל.

הגורמים העיקריים למחלה

נכון לכתיבת שורות אלה החוקרים עדיין לא הצליחו לבודד גורם אחד כאחראי להופעת המחלה. עם זאת, ישנם מספר גורמים שנחשבים כאחראים העיקריים להופעתה.

לא ברור עדיין האם הגורמים השונים עומדים כל אחד בפני עצמו או שמא יש להם אפקט סינרגטי, כלומר האם די בגורם אחד כדי להביא להופעת המחלה או שמא ישנו צורך בקיום של מספר גורמים במקביל.

ניתן לחלק את מכלול הגורמים לארבע קבוצות עיקריות: גורמים נפשיים, גורמים סביבתיים, גורמים גנטיים וגורמים שקשורים לפעילות לקויה של מערכת החיסון.

גורמים נפשיים

כיום ידוע שמצוקה נפשית ומצבים שונים של דחק וסטרס גורמים להופעה של ההתקפים בתדירות גבוהה יותר ומקושרים באופן מובהק לעלייה ברמות החומרה של ההתקפים. החשד הוא שמצבים אלו הם גם בין האחראיים לעצם הופעתה של המחלה.

גורמים גנטיים

למרות שעדיין אין בנמצא עדויות חותכות לכך שהמחלה הינה גנטית, הרי שבהחלט ניתן לכתוב כי המחלה תוקפת ביתר שאת קבוצות אתניות מסוימות. בנוסף לכך, הסיכוי של אדם לחלות במחלה במידה והיא הופיעה בקרוב משפחה הוא עשרה אחוז והסיכוי אף גבוה יותר במידה ושני הוריו סובלים ממנה.

גורמים סביבתיים

מעבר לכך שכיום ידוע כי נטילת גלולות למניעת היריון מעלה באופן משמעותי את הסיכוי לחלות במחלה וכי עישון סיגריות מגדיל את הסיכוי לחלות בה עד פי שתיים, חוקרים רבים סבורים כי התזונה המערבית לוקחת חלק חשוב בהתפתחות המחלה. הסברה היא שצריכה מוגברת של תוספי מזון ומזון מעובד ותעשייתי עלולה להוביל להתפתחות המחלה.

פעילות לקויה של מערכת החיסון

מחלת הקרוהן היא מחלה שבה תאי מערכת החיסון תוקפים את תאי מערכת העיכול. הסברה היא שההתנהגות האגרסיבית והלא מידתית של המחלה יכולה להופיע בתגובה לזיהום אמיתי (דוגמת חיידקים למשל) אך לעתים מופיעה כאשר מערכת החסון מזהה את תאי המעי כגורם זר בפני עצמו.

ישנם חוקרים שסבורים כי הבעיה אינה ביכולת מערכת החיסון לזהות את הגורם הזר כי אם ביכולת שלה לווסת את עצמה. הכוונה היא שהמערכת יודעת להתחיל את הפעילות החיסונית, אך אינה מסוגלת "לכבות" אותה.

נראה שיעבור עוד זמן רב עד שיצליחו החוקרים בתחום לבודד גורם אחד בלבד שיש בידו להביא להופעת המחלה. עם זאת, מאחר והמחלה מופיעה בשכיחות גבוהה יחסית באוכלוסייה ומאחר והיא מסבה לחולים בה פגיעה משמעותית באיכות החיים, הרי שהמחקר בנוגע לאטיולוגיה שלה נרחב מאוד ואינטנסיבי ביותר.

אולי יעניין אותך גם:

האם חיידקי פה הם ממחוללי קרוהן וקוליטיס?

ה-NHS פרסם הנחיות חדשות לטיפול בקרוהן

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו