היצרות מעיים כפי שנפרט בהמשך היא סיבוך אפשרי של מחלות מעי דלקתיות שכוללות את מחלת הקרוהן ומחלת הקוליטיס.
קרוהן היא מחלה שיכולה להופיע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול החל מחלל הפה וכלה בפי הטבעת לרבות אזור הוושט וחלקי המעי הדק השונים. קוליטיס לעומתה יכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול שתחומים בין פי הטבעת למעי הדק הסופי בלבד.
התסמינים של המחלות משתנים בהתאם לדרגת החומרה שלהן בכל חולה וחולה, בהתאם לאזור הפגיעה של המחלה ובהתאם לגורמים סביבתיים ונפשיים שונים. בין התסמינים הנפוצים ניתן למנות כאבי בטן חזקים, שלשול כרוני, דימום ממערכת העיכול, אובדן תיאבון, הופעה של חסרים תזונתיים, ירידה במשקל, קושי בהגעה לסטטוס תזונתי תקין ועוד.
מהי היצרות של המעיים?
צינור העיכול האנושי באופן תקין הוא צינור ארוך ומפותל שלאורכו קיימים שסתומים שונים שתפקידם לווסת את מעבר המזון בין האזורים השונים במערכת העיכול.
כך למשל ישנו שסתום שמווסת את מעבר המזון בין הקיבה לוושט שתפקידו לוודא שהמזון יעבור מהוושט לקיבה בלבד ולא להפך, שסתום שמווסת את מעבר המזון מהקיבה לתריסריון, שסתום שמווסת את מעבר תוכן המעי מהמעי הדק למעי הגס ועוד.
במצבים מסוימים הקוטר של החלל הפנימי של צינור העיכול הולך ונהיה קטן יותר, מה שעלול להוביל לקושי במעבר המזון דרך המעי. במידה וההיצרות לא זוכה להתייחסות עלול להצטבר מזון רב בחלקה העליון של ההיצרות ובעקבות כך עלולה להיווצר חסימה של המעי שנחשבת למצב מסכן חיים שדורש התערבות רפואית מידית.
כפי שניתן להבין, בעוד שהשסתומים שהזכרנו מסייעים למערכת העיכול למלא את תפקידה ביעילות, הרי ששסתומים לא טבעיים שמקורם בהיצרות למעשה משבשים את הפעילות התקינה של המערכת.
כיצד נגרמת היצרות של המעי?
היצרות של המעי יכולה להתרחש בהקשר של מחלות מעי דלקתיות כתוצאה משלושה גורמים מרכזיים:
הגורם הראשון הוא הנפיחות האופיינית לדלקת. בזמן התקף אזור מסוים במערכת העיכול הופך להיות מודלק וכידוע אחד מתסמיני הדלקת הוא נפיחות מקומית. נפיחות חריפה במיוחד עלולה להצר את צינור העיכול עד כדי קושי במעבר המזון דרכו.
הגורם השני הוא רקמה צלקתית בולטת בצינור העיכול. הכיבים האופייניים למחלות השונות נרפאים לרוב כאשר העדות היחידה לקיומם היא רקמה צלקתית בולטת שעלולה להתבטא בהיצרות מקומית.
הגורם השלישי הוא הידבקות בין מערכת העיכול לאבר פנימי אחר, לעור או לחלק אחר במערכת העיכול שאופיינית יותר לחולי קרוהן.
בנקודה זו חשוב לציין שהיצרות של המעיים מקושרת באופן חזק יותר למחלת קרוהן בין היתר כיוון שהדלקת שאופיינית למחלה פוגעת בכל שכבות דופן המעי בעוד שהדלקת האופיינית למחלת הקוליטיס הכיבית פוגעת רק בשכבה הפנימית של דופן המעי.
האזורים הנפוצים בהם מופיעה היצרות בצינור העיכול היא במעי הדק הטרמינלי, ברקטום ובמעי הרוחבי.
תסמינים ואבחון
התסמינים הקליניים שצריכים להעלות חשד בקרב החולים לגבי קיום של היצרות הם כאבי בטן חמורים, בחילה קשה והקאות, עצירות ועוד. במקרים האלו על החולים לגשת לאבחון רפואי בדחיפות.
את ההיצרות ניתן לראות בבדיקות אנדוסקופיות וכן בעזרת ציוד של הדמיה רפואית כמו CT למשל. במקרים של היצרות אין לבצע בדיקה של קפסולת וידאו כיוון שהיא עלולה להיתקע באזור ההיצרות ובמקרה זה ישנו צורך לשלוף אותה באופן כירורגי.
חשוב לציין כי במידה וההיצרות חמורה במיוחד המזון המצטבר בחלקה העליון עלול לגרום לנקב של דופן המעי ולזיהום בטני חמור שעלול להסתיים במוות.
כיצד מטפלים בהיצרות?
במידה ומקור ההיצרות הוא בנפיחות שהופיעה במקביל לדלקת, ייתכן שלאחר ההתקף ההיצרות תיפסק. עם זאת, ישנן תרופות מסוימות שמיועדות לטפל בהיצרות שמקורה בדלקת.
טיפול מקובל נוסף הוא טיפול אנדוסקופי שבמהלכו מתבצעת הרחבה מכנית של אזור ההיצרות. במידה וההיצרות חמורה במיוחד ייאלצו החולים לעבור אופרציה כירורגית בה יכרתו המנתחים את המקטע הצר על מנת להציל את חייהם.