טיפול רפואי – תרופתי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טיפול רפואיקרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות שמתאפיינות בהתקפים של התלקחות ובתקופות של נסיגה או רמיסיה.

מחלת הקרוהן יכולה לבוא לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות במקטעים לא רציפים לאורך כל מערכת העיכול ומחלת הקוליטיס יכולה לפגוע באופן רציף אך ורק באזורים שממוקמים בין פי הטבעת למעי הדק הסופי (הטרמינלי).

הטיפול במחלות השונות מתחלק לטיפולים דיאטטיים, אלטרנטיביים ותרופתיים כאשר הרוב המוחלט של החולים נתונים תחת משטר תרופתי זה או אחר הן בזמן הרמיסיה והן בזמן ההתפרצות.

ההחלטה לגבי סוג הטיפול התרופתי מתבצעת עבור כל מטופל באופן אישי בהתאם למצבו, לחומרת התסמינים מהם הוא סובל ובהתאם לתגובתו לטיפולים שונים שהתנסה בהם.

במאמר שלפניכם ביצענו סקירה קצרה של התרופות הנפוצות ביותר לטיפול במחלות השונות.

אנטיביוטיקה

באנטיביוטיקה נעשה שימוש לרוב בקרב חולי קרוהן. למרות שלא כל החולים מגיבים לטיפול האנטיביוטי, הרי שלרוב נעשים ניסיונות לבחון את תגובתם של המטופלים לטיפול זה. בחולי קוליטיס השימוש באנטיביוטיקה ניתן במקרים בהם ישנו זיהום של הפאוץ' או במקרים בהם בתרבית הצואה התגלתה נוכחות חיידקית משנית למחלה.

במקרים בהם נוצרת חסימת מעיים או במקרים בהם הופיעו מורסות במערכת העיכול או פרופרציה במערכת העיכול, השימוש באנטיביוטיקה לרוב יהיה בגדר חובה כדי לעצור את התפשטות הזיהום או כדי למנוע את הופעתו.

תופעות הלוואי של התרופות האנטיביוטיות כוללות הקאות ובחילות, אובדן התיאבון, כאבי ראש ועוד. את האנטיביוטיקה נוטלים או באופן וורידי, בכמוסות או באופן רקטאלי.

ASA5

ASA5 הוא החומר הפעיל במגוון רחב של תרופות שכוללות בין היתר את התרופות הידועות בשמן המסחרי רפאסל, פנטזה ואסאקול.

התרופות שמכילות את החומר ASA5 מיועדות אך ורק עבור חולי קרוהן וקוליטיס כיבית שסובלים ממחלה בדרגת חומרה קלה עד בינונית וזהו גם חסרונן של התרופות האלו.

התרופה מיועדת לשימוש עבור חולים בהם המחלות מתבטאות באזור מערכת העיכול התחתונה בלבד ולפיכך אופן הנטילה שלה הוא לרוב בצורת פתילות, חוקן או כמוסות שניטלות דרך הפה אך נשארות שלמות עד להגעתן אל המעי הגס.

התרופות השונות שומרות על מצב הרמיסיה מצד אחד ומפחיתות את מדדי הדלקת מצד שני וישנם אף חוקרים שסבורים כי נטילה קבועה של תרופות אלו מפחיתה את הסיכון להתפתחות של סרטן המעי הגס בקרב החולים במחלות מעי דלקתיות.

יומירה

יומירה היא תרופה שמיועדת עבור חולי קרוהן באופן מסורתי אם כי בסוף שנת 2013 אישר מנהל המזון והתרופות האמריקני את השימוש בה גם עבור חולי קוליטיס כיבית.

כיום התרופה נכללת בסל התרופות עבור חולי קרוהן שלא הגיבו לתרופות אחרות ושדרגת החומרה של המחלה שלהם בינונית עד קשה. כמו כן, כיום בישראל ישנן קופות חולים שמעניקות טיפול כספי לחולי קוליטיס לרכישת יומירה במידה והוכיחו כי הטיפולים בתרופות האחרות לא הועילו להם.

התרופה פועלת לדיכוי מערכת החיסון ומסייעת בכך להפחתת מדדי הדלקת בזמן ההתפרצות ולשמירה על רמיסיה ממושכת. תופעות הלוואי של התרופה כוללות בין היתר גרד מקומי או תחושת כאב במקום ההזרקה של החומר, כאבי בטן ובחילות, דלקת ריאות, מיגרנות ועוד.

רמיקייד

רמיקייד היא תרופה ביולוגית שמהווה פריצת דרך בטיפול במחלות המעי הדלקתיות. מדובר על טיפול ביולוגי חדש יחסית שבו נעשה שימוש בחלבונים אנושיים ובחלבונים שמופקים מעכברים.

התרופה משמשת הן עבור חולי קרוהן והן עבור חולי קוליטיס וניתנת בהזרקה תת עורית או בעירוי ישירות לווריד.

טיפולים תרופתיים אחרים

מאחר וקצרה היריעה מלהזכיר את כל מגוון התרופות והטיפולים הרפואיים האפשריים לשימוש בקרב חולי קרוהן וקוליטיס על קצה המזלג נזכיר עוד את הסטרואידים הסיסטמיים שבשל תופעות הלוואי החמורות והשכיחות שלהם נרשמים בעיקר לשימוש במצבים של התקפים קשים (אוסטיאופורוזיס, השמנה, שיעור יתר, אקנה, חשיפה לזיהומים, שינויים בהתנהגות ועוד), את הסטרואידים בעלי ההשפעה הקצרה והמקומית ואת האימונומודולטרים שמשנים את הפעילות של המערכת החיסונית. נוסף על כך, טיפול תרופתי חדש בשם ודוליזומב (Vedolizumab) אושר לאחרונה לטיפול בחולים בקרוהן ובקוליטיס בדרגת חומרה בינונית-קשה.

קראו על טיפול חדשני בקרוהן באמצעות ביצי תולעים>>>

אולי יעניין אותך גם:

תרופות נגד קרוהן נכנסו לסל התרופות של 2020

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו