מדריך תזונתי למחלת קוליטיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מדריך תזונתי למחלת קוליטיסמחלת הקוליטיס היא מחלה דלקתית של המעי. על קבוצה זו נמנות מחלות נוספות כמו למשל מחלות שמוקרן בתגובה לטיפול תרופתי או מחלות שהתעוררו בעקבות זיהום של חיידק או טפיל במערכת העיכול.

המאפיין המיוחד של מחלת הקוליטיס הוא שמדובר על מחלה כרונית, כלומר על מחלה שיכולה ללוות את האדם למשך כל ימי חייו. כמו כן, מדובר על מחלה שמאופיינת בתקופות של התלקחות או התפרצות ונסיגה או רמיסיה כשבזמן ההתלקחות מופיעה דלקת בדרגות חומרה שונות באזורים שונים במעי הגס לרבות הרקטום.

לא ניתן לצפות מראש את מועד ההתלקחות של המחלה אך חשוב להיות ערים לסימפטומים השונים מבעוד מועד כאשר הם מתחילים כיוון שברגע שמתחילה ההתלקחות יש להתנהג באופן שונה מבחינה תרופתית ותזונתית.

השפעת התזונה על התסמינים

מטרת השינוי התזונתי היא להקל על חומרת התסמינים האופייניים להתקף. חשוב לציין שבעוד שישנן מחלות בהן ההתייחסות התזונתית ברורה לחלוטין דוגמת למשל מחלת הצליאק, הרי שבמחלת הקוליטיס, הטיפול התזונתי משתנה בהתאם למצבו האישי של החולה, לרגישויות הספציפיות שלו, לתרופות שהוא נוטל, לחומרת ההתקף ועוד.

התסמין המרכזי של מחלת הקוליטיס בזמן ההתפרצות של המחלה הוא שלשול דמי שיכול להופיע עם או בלי כאבי בטן. בנוסף לכך לעתים מתרחשת היצרות באזור המעי הגס שמקשה על מעבר המזון ובמקרים מסוימים מתרחשת אף חסימה של המעי הגס.

במקרים חמורים במיוחד יש לכרות את המעי הגס כולו ולהוציא סטומה בניתוח קולוסטומי. בהתאם לכל זה, כפי שציינו, התזונה בזמן ההתקפים צריכה להתאים לכל מטופל באופן אישי. עם זאת, ישנם מספר סוגי מזונות שההמלצה הכללית היא להימנע מהם באופן יחסית גורף כפי שנפרט כעת.

ההתייחסות התזונתית בזמן רמיסיה

כל עוד במהלך ההתקף לא נגרם נזק בלתי הפיך למעי הגס וכל עוד החולה לא עבר ניתוח במערכת העיכול ששינה את המבנה או פגע בתפקוד שלה, הרוב המוחלט של המטופלים יכול לאכול במהלך הרמיסיה באופן שגרתי וללא שינויים.

עם זאת, חשוב לציין שהחזרה לאכילה באופן שגרתי צריכה להיות הדרגתית ולהתבצע באופן רגיש. על החולה לשלב בתפריט היומי שלו מאכלים שחשודים כ"בעיתיים" באופן הדרגתי ככל האפשר ולשים לב כיצד כל מרכיב מזון משפיע על התסמינים השונים.

ההתייחסות התזונתית בזמן התקף

במידה וההתקף חריף באופן מיוחד ההמלצה הרפואית היא להימנע מצריכת מזון באופן פומי. בזמן התקף חריף השאיפה היא להימנע משימוש במערכת העיכול ובמצבים אלה החולים מוזנים דרך הווריד כדי לבצע מעקף של מערכת העיכול ולספק את חומר ההזנה ישירות למערכת הדם.

במידה ובמהלך ההתקף מתאפשרת האכילה הפומית יש לשים לב בעיקר לצריכת הנוזלים כיוון שהחולים מאבדים כמויות גדולות של נוזלים בשלשול. כמו כן, יש להתייחס באופן מיוחד למזונות מסוימים כפי שנפרט כעת.

מוצרי חלב

במהלך ההתפרצות רוב החולים בקוליטיס מדווחים על רגישות מוגברת לחלב ומוצריו. לרוב מדובר על תסמינים כגון נפיחות בטנית, נוכחות מוגברת בצורה מיוחדת של גזים במערכת העיכול, שלשול מוגבר ועוד. בהתאם לזאת ההמלצה היא להימנע מצריכת מוצרי חלב ניגר. ניתן להתנסות בצריכת גבינות קשות או רכות שבהן כמות הלקטוז נמוכה יחסית וכמובן שאפשרי לנסות לעבור לשימוש בתחליפי חלב שונים לרבות חלב סויה, חלב אורז או כורכום.

מזונות מתובלים ומזונות שממריצים את מערכת העיכול

מזונות כגון שום, אלכוהול, פלפלים חריפים ומזונות ומשקאות שמכילים קפאין לרבות שוקולד ותה גורמים בחולים רבים להחמרה בתסמינים. למרות שלא קיימות הוכחות בספרות המדעית לכך שישנו קשר בין תבלינים למצב המעי הגס, הרי שמאחר והתמונה הקלינית אינה חיובית, חשוב לבחור את המזונות באופן רגיש ולהתייחס אליהם בזהירות.

מזונות שמכילים סיבים תזונתיים

לסיבים התזונתיים יתרונות רבים לאדם הבריא, אך דווקא בזמן התפרצות מחלת הקוליטיס מומלץ באופן גורף להימנע מהם. הכוונה היא למשל לירקות ופירות טריים על קליפתם, עשב חיטה, לחם מלא, קטניות כגון עדשים או חומוס ועוד.

חשיבות הייעוץ התזונתי

מיתוסים רבים נקשרו בשמה של המחלה וחשוב מאוד לברור את המוץ מן התבן. ישנם כאלו שמאמינים כי טבעונות לא יכולה לקחת מקום בחיי האדם שסובל מהמחלה, ומנגד יש כאלו שמאמינים כי תזונה טבעונאית מסייעת לטיפול במחלה, יש שמאמינים שהמקור שלה הוא נפשי בלבד ולכן מזניחים את הטיפול התזונתי ופונים לטיפול נפשי, ישנם שבמהלך ההתקף לא מודעים כלל לכך שלתזונה ישנה השפעה ניכרת על חומרת התסמינים ועוד.

ההמלצה הטובה ביותר עבור חולי קוליטיס היא לפנות בשלב כמה שיותר מוקדם מרגע היוודע לקיום המחלה לאיש מקצוע בעל ניסיון בטיפול בחולי קוליטיס (רופא גסטרואנטרולוג או תזונאית קלינית).

ראו גם:
שבעה דרכים להקלת והרגעת המעיים במחלת קרוהן

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו