ניתוח כריתה משחזרת של המעי הגס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ניתוח כריתה משחזרת של המעי הגסניתוח כריתת המעי הגס הוא ניתוח שבו מסירים את כל המעי הגס והרקטום. ישנם מספר סוגים של ניתוחי כריתת המעי הגס כשבין היתר מדובר בניתוח כריתת המעי הגס ויצירת סטומה שטוחה, ניתוח כריתת המעי הגס ויצירת סטומה ועוד.

במאמר שלפניכם נפרט אודות אחד מסוגי הניתוחים הנפוצים ביותר, המכונה ניתוח פאוץ' ובשפה הרפואית נקרא ניתוח כריתה משחזרת של המעי הגס.

בניתוח זה מחליפים את המעי הגס במעין פאוץ', אותו יוצרים מהקצה התחתון של המעי הדק. הפאוץ' משמש לאחסון הצואה ומחובר ישירות לפי הטבעת.

באילו מקרים מומלץ לבצע את הניתוח?

ניתוח כריתה משחזרת של המעי הגס גורם לריפוי מלא של מחלת הקוליטיס. יחד עם זאת, מאחר והניתוח עלול להוביל לסיבוכים חמורים, לא נהוג להציע אותו לכל החולים באשר הם באופן אוטומטי. עוד יש לציין כי למרות שלרוב הניתוח מבוצע בחולי קוליטיס כיבית, הרי שלעתים נדירות הוא מבוצע גם בחולי קרוהן. להלן כמה מהסיבות בגינן מבוצע הניתוח:

  • חוסר תגובה לטיפולים התרופתיים או התפתחות של תלות בסטרואידים.
  • אבחון של סרטן המעי הגס או אבחון של שנויים קדם סרטניים בבדיקת קולונוסקופיה.
  • הרחבה ניכרת של המעי הגס (מצב המכונה מגה-קולון) או התנקבות של המעי כתוצאה מדלקת חמורה (במקרים האלו יש לבצע את הניתוח באופן בהול ללא דיחוי).
  • לא אחת הניתוח מבוצע בעקבות סיבוך של ניתוח קודם, שמרני יותר.

כיצד מתבצע הניתוח?

למעט חלק קצר ליד פי הטבעת, מסירים בניתוח את כל המעי הגס והרקטום. במסגרת הניתוח מבצעים שחזור של מערכת העיכול ומשמרים את פי הטבעת. את הפאוץ' כפי שציינו, יוצרים מרקמה של מעי דק ואת הפאוץ' דמוי הרקטום מחברים לפי הטבעת. ברוב הניתוחים יש להטות באופן זמני בלבד את זרם הצואה באמצעות סטומה המנוקזת לשקית חיצונית. ההסטה של זרם הצואה מאפשרת לנקודת ההשקה החדשה שנוצרה בניתוח לעבור תהליך של ריפוי כשבדרך כלל תוך חודשיים עד שלושה חודשים ניתן יהיה לסגור את הסטומה.

לאחר מכן, אם הכל התנהל כשורה והריפוי הצליח, הצואה תופרש דרך פי הטבעת שוב. במקרים שבהם יש לכרות את המעי הגס בחולי קרוהן, לעתים נדירות בלבד יוצרים פאוץ' וזאת כיוון שישנו סיכוי טוב שהמחלה תפגע בפאוץ'. רק במקרים שבהם מדובר בחולה קרוהן שבו המחלה מערבת את המעי הגס באופן בלעדי ללא מעורבות של פי הטבעת או של המעי הדק, ניתן לשקול לבצע את הניתוח, אם כי גם במקרים האלה סיכויי ההצלחה של הניתוח צפויים להיות נמוכים יותר.

תוצאות הניתוח

לאחר ניתוח פאוץ' לרוב יעביר המטופל 7-5 פעולות מעיים בשעות היום ועד שתיים בשעות הלילה ולרוב השליטה ביציאות תהיה טובה מאוד. כמעט כל המטופלים ללא יוצאים מן הכלל מעדיפים מצב זה על פני חיים עם סטומה קבועה ובנוסף איכות החיים לאחר ניתוח זה גבוהה יותר בצורה משמעותית מאיכות החיים של חולים החיים עם סטומה קבועה.

ניתן להכתיר את הניתוח כהצלחה רק לאחר מספר שנים שבהן הפאוץ' תפקד היטב והחולה לא היה זקוק לסטומה זמנית. כמו כן הצלחת הניתוח לטווח ארוך תלויה באיכות החיים של המנותח לאחר הניתוח ואיכות החיים מושפעת מתדירות הדלקות בפאוץ' ומתדירות היציאות. שיעור ההצלחה של הניתוח במרכזים רפואיים מנוסים עומד על 95-90%. לפיכך עד עשרה אחוז מהמנותחים יזדקקו לסטומה קבועה בסופו של דבר.

לרוב כישלון הניתוח קשור בסיבוכים כמו בעיות בהשקה שבין פי הטבעת לפאוץ', זיהום אגני, דלקת כרונית של הפאוץ' ועוד. כמו כן לא אחת מתברר בשלב מאוחר מדי שהחולה שאובחן בטעות עם קוליטיס כיבית, למעשה חולה בקרוהן.

החלמה מלאה מהמחלה

חולה קוליטיס שעבר ניתוח לכריתת המעי הגס לפי ההגדרה הרפואית למעשה החלים מהמחלה ואינו נחשב עוד כחולה. יחד עם זאת, עמדה זו אינה בהכרח מקובלת על ידי המטופלים. חשוב להבין כי בהחלט ניתן לתפקד בצורה טובה בלי המעי הגס, אבל עדיין אדם שעבר ניתוח כריתה משחזרת אינו בריא לחלוטין.

בין היתר לאחר הניתוח המטופל עשוי לסבול מקשיים בהתאפקות, תדירות יציאות גבוהה, דלקות חוזרות של הפאוץ', מגבלות תזונתיות ולא אחת ישנו צורך לבצע ניתוח נוסף לתיקון הפאוץ', ליצירת הפאוץ' מחדש או לביטול הפאוץ' ויצירת סטומה קבועה.

מעבר לכל זה, חלק מהמנותחים מדווחים על כך שלאחר הניתוח החלו לסבול מתופעות דלקתיות באזורים שונים בגוף כמו לדוגמה בעור, במפרקים או בעיניים. ככול הנראה תופעה זו נובעת מהאופי הסיסטמי של המחלה. הכוונה היא לכך שקוליטיס היא בראש ובראשונה מחלה אוטואימונית ולפיכך ההסרה של המעי הגס רק מובילה להתפתחות של התסמינים במקומות אחרים בגוף.

אולי יעניין אותך גם:

שיקום בבית אחרי ניתוח קולוסטומיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו