מהן מחלות קרוהן וצליאק?
שתי המחלות, קרוהן וצליאק הן מחלות דלקתיות כרוניות הפוגעות במערכת העיכול. שתי המחלות מושפעות מגורמים גנטיים וסביבתיים. כאחד מכל מאה אנשים לוקים במחלת הצליאק בעוד שהשכיחות לחלות במחלת קרוהן נמוכה יותר.
מחלת הצליאק היא מחלה אוטואימונית בה חלה פגיעה ברירית של המעי לאחר צריכה של מוצרים המכילים גלוטן, חלבון אשר נמצא בחיטה ובדגנים אחרים כמו שיפון ושעורה. הנזק הנגרם למעי למעשה משבש את תהליך העיכול ומונע מהמעי לספוג חומרים מזינים וחיוניים, מצב המוביל לאנמיה, אוסטאופורוזיס ואי סבילות ללקטוז. בנוסף לכך, מחלת הצליאק מגבירה את הסיכון ללקות בסרטן המעי.
מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית של מערכת העיכול הפוגעת אף היא בספיגת המזון ומותירה צלקות ברירית המעי.
בעשורים האחרונים חוקרים מרחבי העולם תרו אחר מציאת הקשר בין מחלת הצליאק ומחלת קרוהן. בשנים האחרונים צוות של חוקרים בינלאומי זיהה ארבע וריאציות גנטיות משותפות למחלת צליאק ולמחלת קרוהן. מחקר מסוג זה עשוי להסביר מדוע קיים שיעור גבוה כל כך של מחלת קרוהן בקרב חולי צליאק, בהשוואה ליתר האוכלוסייה. גילויים חדשים עלולים להוביל לטיפול העוסק בדלקת המאפיינת את שתי המחלות.
במסגרת המחקר נמצאו ארבעה גנים האחראים על התחלואה בקרב האוכלוסייה, שניים המיוחסים לשתי המחלות. שלושה מתוך ארבעת הגנים מעורבים בפעילות מוגברת של תאי הT- במערכת החיסון.
ההבדל בין שתי המחלות
למרות קשיי האבחון בשלבים הראשונים, בדיקות מיוחדות עשויות לסייע בתהליך האבחון של שתי המחלות. כמו כן, בדיקות אלה מציגות את ההבדלים בין מחלת צליאק לבין מחלת קרוהן.
השלב הראשון הוא עריכת בדיקות דם. משם, נתיבי האבחון משתנים במקצת. מחלת צליאק קלה יותר לאבחון וכרוכה בבדיקת אנדוסקופיה וביופסיה אשר במהלכה נלקחת דגימה מהמעי כדי לראות את התגובה של הרירית לתזונה ללא גלוטן.
אבחון מחלת קרוהן משלב אף הוא אנדוסקופיה וביופסיה. שלבים נוספים המאפיינים את המחלה מצריכים קולונוסקופיה וצילומי רנטגן. תחת המיקרוסוקופ, שתי המחלות מציגות מאפיינים שונים ונראות אחרת.
תזונה ללא גלוטן
שינויים בפעילות מערכת העיכול התקינה הנוצרים בעקבות מחלת קרוהן, מטופלים באמצעות תרופות ובמקרים חמורים מצריכים ניתוח. כאשר מחלת הצליאק מאובחנת, הטיפול נעשה באמצעות שינוי תזונתי, תזונה ללא גלוטן. במחלת הצליאק, המעי הדק הוא החלק העיקרי שנפגע וברוב המקרים, המנעות מצריכת מזונות המכילים גלוטן, משפרת את התסמינים ומקלה על ההתמודדות עם המחלה.
רגישות לגלוטן אצל חולי קרוהן לעיתים מדמה תסמינים הזהים למחלת הצליאק, ולפיכך גם הם צריכים להמנע מצריכת גלוטן כמו פסטה, בשרים מעובדים, מוצרי קמח או דגנים, רטבים מסויימים, חיטה ושעורה.
טיפול במחלת קרוהן
טיפול במחלה קרוהן בדרך כלל מורכב מטיפול תרופתי, אך במקרים מסוימים מצריך התערבות כירורגית. עד כה לא נמצאה תרופה למחלה ואין טיפול אחיד הפועל אצל כולם באופן זהה.
רופאים נוטים לבחור באחת משתי גישות טיפול שונות אשר בתחילתן נעשה שימוש בתרופות במינון מתון עד לשימוש בתרופות חזקות יותר בשלבים מאוחרים של הטיפול. מטרת הטיפול הרפואי היא להפחית את התגובה הדלקתית אשר גורמת לסימני המחלה.
התרופות העיקריות הן תרופות אנטי דלקתיות, תרופות הפועלות לדיכוי המערכת החיסונית, אנטיביוטיקה בעת הצורך, שימוש במשככי כאבים ותוספי תזונה הכרחיים לגוף כמו ברזל, ויטמין B12, חומצה פולית, סידן וויטמין D.
נוגדי דלקת כמו חומרים המכילים תרכובות ASA-5 הן תרופות יעילות המשמשות את המטופל בשלבי המחלה הראשוניים. תרופות מקבוצת הקורטיקוסטרואידים מקלות על התהליך הדלקתי במערכת העיכול אולם אינן יעילות במידה זהה עבור כולם.