בדרך כלל כאשר מאובחן מטופל כחולה קרוהן או קוליטיס, סמוך מאוד לאבחנה הוא יופנה לפגישה עם דיאטנית קלינית. כמו כן, ברוב המוחלט של המקרים, המטופל ימשיך להישאר תחת מעקב של דיאטנית קלינית וזאת כיוון שלתזונת החולים ישנה השפעה משמעותית על המהלך של המחלות ועל ההסתמנות הקלינית שלהן.
מטבע הדברים, התזונה של כל אדם באשר הוא משפיעה על מצב בריאותו והכוונה היא גם לאנשים בריאים כמובן. עם זאת, ישנן מחלות רבות שהחולים בהן חייבים לשים דגש חזק ביותר על התזונה שלהם, שכן תסמיני המחלה מנהלים יחסי גומלין משמעותיים עם התזונה שלהם.
בין היתר כפי שציינו, מדובר על מחלות המעי הדלקתיות הכרוניות, שהחשובות שבהן הן קרוהן וקוליטיס. במאמר שלפניכם נפרט אודות החשיבות של הטיפול התזונתי המקצועי בסובלים מקרוהן וקוליטיס ועל תפקידיה של הדיאטנית הקלינית האמונה על הטיפול בחולים אלה.
הקניית ידע חשוב
קבלת הבשורה המרה בנוגע לכך שהמטופל סובל ממחלת מעי דלקתית עלולה לגרום לו לחוסר אונים רב, לבלבול ואפילו לחרדה. על מנת לסייע למטופל להתרגל לרעיון ועל מנת להוריד מעט את מפלס החרדה, מומלץ ביותר שיקבל לידיו כמה שיותר מידע מעשי בנוגע למחלה ממנה הוא סובל. דיאטנית קלינית היא למעשה הגורם שאחראי לספק למטופל את המידע הרלוונטי לגביו, הקשור להרגלי התזונה שלו.
מעקב אחרי סיבוכים תזונתיים
מחלת קרוהן ומחלת קוליטיס הן מחלות דינמיות מאוד ולא ניתן לחזות מראש את ההשפעות שלהן על בריאות המטופלים. בין היתר נמצאים המטופלים בסיכון לחסרים תזונתיים מגוונים. כך לדוגמה על רקע הדלקת במערכת העיכול הם נמצאים בסיכון לבעיות ספיגה וכתוצאה מכך נמצאים בסיכון למשל לחלות באנמיה על רקע חוסר ברזל. מעבר לזה, החולים במחלות מעי דלקתיות נמצאים בסיכון לפתח תת תזונה ולסבול מאובדן משקל לא רצוני.
לאור זאת, אחד מהתפקידים החשובים ביותר של הדיאטנית הקלינית העוסקת בטיפול בחולי קרוהן וקוליטיס, הוא לפקח אחרי הסטטוס התזונתי של החולים. הפיקוח כולל הפנייה לבדיקות דם מתאימות לאבחון חסרים תזונתיים, מעקב קפדני אחרי המשקל של החולים וכן תיעוד של התפריט שצורכים החולים וניתוח הרכב התפריט על מנת לוודא שהתזונה שהחולים צורכים מאוזנת ובריאה ומכילה את כל המרכיבים הדרושים להם. פעמים רבות זו הדיאטנית הקלינית המאבחנת את הבעיות הבריאותיות בשלב המוקדם ביותר, בשל המעקב הצמוד.
בניית תפריט מתאים
אם מאובחנים סיבוכים תזונתיים, זהו תפקידה של הדיאטנית לשנות את התפריט של המטופל ולדאוג לכך שישלים את החסרים השונים. למעשה, בנייה של תפריט מוצלח היא בין התפקידים המרכזיים של דיאטנית קלינית. בנייה של תפריט מוצלח מחייבת לקחת בחשבון לא רק את הצרכים התזונתיים הספציפיים של המטופל ואת החסרים מהם הוא סובל, אלא גם את ההעדפות האישיות שלו, את היכולת הכלכלית שלו, את הרגלי האכילה שלו, את אורח החיים שלו ועוד.
האם ישנן התמחויות בעולם הדיאטטיקה?
בניגוד לשדה הרפואה, שבו ניתן להתמחות בתחום מסוים ולקבל תעודת רופא מומחה, בתחום הדיאטטיקה אין כיום התמחויות במדינת ישראל. אי לכך, מבחינת החוק לא קיימת הכרה לצורך העניין בדיאטנית מומחית למחלות מעי דלקתיות. עם זאת, בהחלט ישנן נשות מקצוע המחזיקות בידע נרחב בתחום ספציפי ובניסיון רב שנים בטיפול למשל באנשים הסובלים מקרוהן וקוליטיס.
לאור זאת, אם אתם סובלים מקרוהן או קוליטיס ומופנים לקבלת טיפול תזונתי, מומלץ כי תבררו מראש האם אשת המקצוע שעתידה לטפל בכם מחזיקה בניסיון בתחום הטיפול בסובלים ממחלות מעי דלקתיות.