הרפואה המערבית התפתחה בעשור האחרון ללא היכר והיא מציעה כיום טכניקות אבחון וטיפול מתקדמות במיוחד, המסייעות לסובלים ממחלות שונות, לרבות מחלות של מערכת העיכול, כמו קרוהן וקוליטיס.
אחד הפיתוחים של השנה האחרונה, ואולי בין המוצלחים וגם המפתיעים ביותר, הוא גלולת הווידאו CapsoCam.
מדובר בגלולת הווידאו הראשונה, שאושרה לשיווק על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה–FDA), שמאפשרת הצצה ב–360 מעלות על המעיים, כחלק מאבחון מעמיק יותר המאפשר דיוק רב והתאמת טיפול בצורה נכונה.
גלולת הווידאו CapsoCam: הדור הבא בבדיקות המעי
הגלולה כוללת 4 מצלמות זעירות במיוחד, המבצעות הדמיה של המעי בזווית של 360 מעלות. מדובר בתמונת תלת ממד מדויקת הרבה יותר מכל תמונה המתקבלת באמצעים אחרים ובעיקר מזו המתקבלת מגלולות אחרות, הקיימות כיום.
הגלולה, שפותחה על ידי חברה ישראלית בשם גיוון אימג'ינג, מציעה מהפיכה של ממש באבחון מחלות מעיים כמו קרוהן וקוליטיס. היא מתבססת על קפסולה זעירה, שלאחר בליעתה מצלמת ומקליטה את תוכן המעיים עד שהיא יוצאת בצואה.
המצלמה פועלת ברזולוציה גבוהה מאד תוך כדי תנועת הגלולה. היא מכילה גם סוללה, המחזיקה מעמד כ–15 שעות ולעתים יותר, מה שרלוונטי לאבחון מטופלים הסובלים מריקון איטי של המעיים.
הגלולה מאפשרת איתור בעיות מעיים ומחלות קרוהן וקוליטיס
מצלמות הגלולה מסוגלות לצלם גם באזורים חשוכים במעי, שעד עתה לא ניתן היה לצלם אותם ולקבל את המידע החיוני הנדרש כחלק מתהליך האבחון. מכיוון שאיכות התמונה גבוהה מאד, אפשר לצלם בצורה מרבית סוגים שונים של נגעים במעי, לרבות נגעים שטוחים שלא היו ניתנים לזיהוי עד כה באמצעות גלולות וידאו אחרות.
חשיבות המצלמה החדשה לאבחון וטיפול בחולים
אחד היתרונות הבולטים שבה הוא העובדה שהשליטה בה נעשית באופן אלחוטי, מה שאיננו מצריך מהמטופל חיבור בחוט אל המכשיר או תלות בציוד חיצוני כלשהו. הדבר חוסך מהמטופל גם ביקור במרפאה והוא מאפשר לו להתנהל כרגיל ולחזור לשגרה, מיד לאחר שבלע את הגלולה.
עם יציאת הגלולה דרך הצואה, היא מועברת אל קופסת ניקוי קטנה מיוחדת, שאותה הוא מחזיר אל המרפאה המטפלת. המידע שנאסף במצלמות מועבר ישירות אל המחשב לאחר חיבורן בעזרת מתקן מיוחד, והגלולה עצמה ממוחזרת כדי להשתמש בה שוב כמסגרת אבחון מטופל אחר.
אין צורך בבדיקות פולשניות!
אורך המעי הוא שישה מטרים. מדובר באיבר ארוך באופן משמעותי, המקשה על אבחון בעיות רפואיות. בעזרת גלולת וידאו זו ניתן לבצע אבחון מהיר ומדויק יותר, המתייחס לכל אורכו של המעי הדק. המצלמה מאפשרת אבחון מחלות כמו קוליטיס, קרוהן וגם מקרים של פוליפים זעירים, שקשה לזהותם בהדמיות שונות.
צילום בזווית 360 מעלות מספק לגורמים הרפואיים תמונת מצב רחבה הרבה יותר והמטופל נהנה מגישת טיפול מדויקת הרבה יותר.
היתרון הבולט של שיטת אבחון זו, בניגוד לשיטות אבחון אחרות, הוא העובדה שאין צורך בבדיקה אנדוסקופית, הכוללת החדרת מצלמה דרך פי הטבעת, ונחשבת כבדיקה פולשנית.
הבדיקה החדשה נחשבת לבטוחה מאד עם סיכוי מזערי לסיבוכים. המטופל נדרש להישאר כשעה במרפאה, כחלק מההליך עצמו, ולאחר מכן משוחרר לביתו למשך 12 שעות, עד ליציאת הגלולה מהגוף.