מחלות מעי דלקתיות, מחלות קרוהן וקוליטיס, הן מחלות מאתגרות מאד עבור הרופאים. לא פשוט לאבחן אותן וגם עוצמת התסמינים משתנה מאדם אחד לשני.
בעוד שאצל אחד, הסובל מאחת מהמחלות האלו, עשויים התסמינים להיות חריפים מאד, אצל אחר הם יכולים להיות קלים. זו גם הסיבה שאלה, הסובלים מתסמינים קלים מאד, לא תמיד פונים לרופא המטפל לצורך אבחנה ולכן קשה לדעת, וגם כיום, באופן חד משמעי מהי שכיחותן של מחלות הקרוהן והקוליטיס.
נתונים מספריים חשובים
מבדיקות וממחקרים שבוצעו בישראל לאורך השנים, נמצא כי בסביבות 50 איש מתוך כל 100,000 סובלים ממחלות מעי דלקתיות. במקביל, נמצא כי ישנה עלייה של מחלת הקרוהן ובמיוחד בקרב תושבי הקיבוצים בארץ. אצלם ניתן לראות שמשכיחות של 25 איש החולים במחלה מתוך 100,000 בסוף שנות ה-90, נראתה שכיחות של יותר מ-112 איש מתוך 100,000 בשנת 2007. לא קיים הבדל כלשהו בין אשכנזים לספרדים. אצל אזרחי המדינה שהם ערבים, נמצא כי ישנם 32 חולים מתוך 100,000.
כיום, נראית עלייה נוספת, וכשבוחנים את הנתונים עצמם, נראה כי יותר מ-300 איש חולים במחלות אלו מתוך 100,000 איש. הנתונים המדאיגים במיוחד מגיעים מהדרום, שם נמצא כי אצל הבדואים חלה עלייה במספר החולים. ישנם 10 בדואים מתוך 500 איש החולים בקרוהן בדרום ועוד 20 בדואים שחולים בקוליטיס מתוך 500 החולים באותה המחלה באזור הדרום.
באופן כללי, ישנם יותר מבוגרים שחולים במחלות אלו מאשר צעירים. מתוך 30,000 איש שחולים בישראל במחלות מעי דלקתיות, 2,000 מהם הם ילדים. בעולם כולו, על פי הערכות, ישנם בסביבות 5 מיליון איש החולים בקרוהן ובקוליטיס, נשים וגברים כאחד (באופן שווה).
הסיבות לעלייה בשכיחות
העוסקים בחקר מחלות המעי הדלקתיות וגם אלה, הפוגשים אותם ביום יום ושומעים על תסמיניהם ואופן התפתחותה של המחלה, מסבירים את העלייה בשכיחות באימות אורח חיים קלוקל, האופייני מאד לעולם המערבי המודרני.
אורח החיים הזה, שבא לידי ביטוי הן בתזונה לקויה, בחוסר בפעילות גופנית, בחשיפה לזיהום אוויר ועוד, משפיע על רמת החיים ועל מצב בריאותם של האנשים. ניתן אף לראות כי שכיחות המחלה גבוהה יותר אצל בעלי מעמד סוציו אקונומי הנחשב לגבוה, המאמצים לעצמם אף יותר את אורח החיים הזה.