קוליטיס כיבית היא דלקת כרונית במעי הגס, זאת בניגוד לקרוהן שיכולה להיות בכל אזור במערכת העיכול.
כמו קרוהן, גם קוליטיס כיבית באה לידי ביטוי בשלשולים, חום, חולשה כללית בגלל חוסר עיכול של ברזל וויטמינים.
על מנת שהמחלה תהיה במצב רדום ללא התפרצויות, חשוב להקפיד על תזונה מתאימה אותה כדאי לבנות באופן מסודר לכל חולה וחולה. להלן מספר טיפים לגבי התזונה אותם כדאי ליישם בנוסף לבניית תכנית תזונה מסודרת:
-
1.להחליף בצל חי בבצל מבושל או צלוי
- בצל או שום נותנים הרבה מאוד טעם למזון, אך כשהם במצב חי הם מגרים את מערכת העיכול. לכן, במיוחד בזמן של התפרצות המחלה, חשוב להמנע מבצל חי (בתוך סלט למשל) אבל ניתן בהחלט להעשיר את טעם המזון עם בצל מבושל או צלוי.
-
2. באופן כללי: להמנע מאוכל עתיר בסיבים
- במיוחד בזמן התפרצות המחלה יש להמנע ממזון עתיר בסיבים שאינם מתעכלים היטב. למרבית האוכלוסיה סיבים תזונתיים נחשבים מעולים אך לחולי קוליטיס כיבית הם בעייתיים, במיוחד בזמן התפרצות. לכן, בזמן זה יש להמעיט באכילת ירקות חיים, פירות, ואגוזים ולמצוא להם תחליפים כמו לחם, ירקות מבושלים כמו בטטה או גזר ועוד.
-
3. אגוזים- ליהנות מן היתרונות ללא חסרונות
- אגוז הוא קשה לא רק לפיצוח אלא גם לעיכול, אפילו לאנשים ללא קוליטיס כיבית. עבור חולי קוליטיס כיבית אגוזים במצבם השלם הם קשים במיוחד לעיכול, עלולים לגרום להתפרצות המחלה ולהחמרה בזמן התקף. עם זאת, יש בהם שומנים טובים והם בריאים מאוד. הפתרון הוא לאכול ממרח מאותם אגוזים כמו חמאת בוטנים או חמאת שקדים.
-
4. לאכול פירות ללא זרעים
- ישנם פירות, כמו פירות יער למשל, שהם בעלי זרעים זעירים הנאכלים עם הפרי. עבור חולי קוליטיס כיבית אותם זרעים יכולים לגרום לצרות בגלל חוסר היכולת של הגוף לעכל אותם. לכן, מומלץ לאכול פירות שזרעיהם לא נאכלים כמו תפוח, אפרסק ולמעשה פירות רבים נוספים.
-
5. למצוא תחליפים לעגבניות
- עגבניה אינה מומלצת לחולי קוליטיס כיבית גם בגלל הזרעים הקטנים שנאכלים יחד עם הפרי וגם בגלל החומציות שלה שמגרה את אזור המעי הגס. במצב של התפרצות המחלה, אכילת עגבניה לא מומלצת בכלל. בזמן רגיעה אפשר לשלב רסק עגבניות מדולל בבישול. בכל מקרה מומלץ למצוא לעגבניה תחליפים בבישול, למשל דלעת, בטטה או ירקות שאינם מגרים את האזור.
-
6. להתרחק מכרוב
- כרוב הוא ירק בעייתי מאוד עבור חולי קוליטיס כיבית, גם בגלל הסיבים הרבים שבו המקשים על המערכת וגם כי הוא מייצר גז גופרית בזמן העיכול, מה שעלול לגרום לנפיחות בבטן וכאבים. לכן, אכילת כרוב אינה מומלצת. ניתן להחליף אותו בירקות מבושלים אחרים כמו גזר, בטטה, דלעת.
-
7. למצוא תחליף לסובין חיטה
- יש האוהבים לשלב סובין חיטה בתוך ארוחת הבוקר, בתור דגני בוקר או כדייסה. סובין חיטה מלא בסיבים ולכן קשה מאוד לעיכול ועלול לגרום להתפרצות המחלה. ניתן להחליף אותו בדגנים אחרים שידידותיים יותר למערכת כמו פתיתי תירס, אורז תפוח, חיטה תפוחה. אפילו דייסת שיבולת שועל תהיה עדיפה על פני סובין חיטה.
-
8. לאכול יוגורט או מוצרים העשויים חלב סויה
- מוצרי חלב באופן כללי הם מזון ידידותי עבור חולי קוליטיס כיבית. עם זאת, לא מעט מהם רגישים ללקטוז ואז גם מרבית מוצרי החלב הם בעייתיים. יוגורט הוא מוצר חלב אשר טוב גם לרגישים ללקטוז. בגלל ההתססה שהוא עובר הוא דל בלקטוז ומכיל חיידקים טובים התורמים לתהליך העיכול (ולכן חיוניים במיוחד לחולי קוליטיס כיבית). גם מוצרי יוגורט העשויים חלב סויה מומלצים.