בכל סופר וגם מכולת שכונתית אפשר למצוא כיום מגוון עצום של מוצרי חלב, גבינות למיניהן, מעדנים שונים ועוד ועוד. החלב, לרבות המוצרים השונים שמפיקים ממנו, מספק לגוף וויטמין D, הידוע בסגולות המרפא הרבות שלו וחשיבותו הרבה לתהליכים שונים בגוף.
החלבון נדרש לנו כחלק מהתזונה היום יומית ואפשר כמובן לקבל אותו ממוצרי החלב, כמו גם מירקות שונים, קטניות, בשר ועוד.
מדוע חשוב לצרוך מוצרי חלב
החלבון שבחלב קריטי במיוחד בגילאי הילדות, אז הגוף צומח ועצמותיו נבנות בהדרגה. בהמשך, בגילאים המבוגרים יותר ובעקבות בריחת סידן, האופיינית לגיל המעבר ובעיקר בקרב נשים, חשוב לצרוך מוצרי חלב, כדי להחזיר לגוף את הסידן שאיבד. למרות יתרונותיו הרבים, הוא עשוי להיות בעייתי במידה מסוימת לסובלים ממחלות מעי שונות, כמו קרוהן וקוליטיס.
אלה, כשצורכים מוצרי חלב למיניהם, עשויים לסבול מכאבי בטן חמורים, גזים וגם שלשולים שכן האנזים שבחלב איננו מתפרק בגופם ומגיע אל המעי הגס, שם הופך למים ולגז. יחד עם זאת, לעיתים ניתן לצרוך חלב, אך לעשות זאת בכמויות קטנות. מחקרים מראים שדווקא הימנעות מחלב בקרב חולי קרוהן וקוליטיס עשויה להחמיר את התופעה ואת כל הסימפטומים הנלווים לה.
אי סבילות ללקטוז, האופיינית לשתי מחלות אלו, היא מצב שבו רמות האנזים, המפרקות את הלקטוז (סוכר החלב) שאותו צורכים הן נמוכות ולכן הוא איננו נספג בגוף ומגיע ישירות אל המעי הגס. במעי הגס מפרקים אותו החיידקים למים ולגז והדבר גורר שורה של תופעות, כאמור, כמו שלשולים, גזים וכאבי בטן.
בזמן התקף מומלץ להמעיט בצריכת מוצרי חלב ניגר ולבחון האם מופיעה תגובה כלשהי. צריכה של מאכלי חלב שונים, כמו גבינה צהובה ויוגורטים, בהם כמות החלב הניגר נמוכה יחסית, יכולה לשפר את אי הסבילות ללקטוז, שכן גורמת להאטה בריקון הקיבה בזמן שהלקטוז עובר אל המעי. במידה ונמצא כי מוצרי החלב השונים אכן גורמים לסימפטומים לא נעימים במצבי רגיעה (כלומר, לא בזמן התקף), ייתכן ומדובר באי סבילות ללקטוז, מה שניתן לבחון באמצעות בדיקה פשוטה.
הטיפול התזונתי ככלי טיפולי נכון ויעיל
הטיפול התזונתי בחולי קרוהן וקולטיס מהווה חלק משמעותי מאד בטיפול הכולל. התזונה יכולה לעזור בשלב הפעיל של המחלה כדי להקל על הסימפטומים ועל הסיבוכים שלה, היא יכולה לשחק תפקיד חשוב מאד גם בשלב ההחלמה, שכן מגדילה את הטווח בין התקף אחד למשנהו וגם בשלב הרגיעה, כדי לספק לגוף את המקורות התזונתיים החשובים לו. במצב מאוזן, תזונה נכונה תורמת למערכות הגוף השונות ושומרת על בריאות תקינה. התזונה המוצעת לחולים במחלות אלו מתייחסת אל שלבי המחלה וגם אל האזורים הפגועים במעי.
בזמנים של התקפים קלים מומלץ להמעיט במזונות סיביים, שכן אלה מעוררים את פעילות המעי הגס ואינם מעוכלים במעי הדק באופן מלה. כדאי גם להמעיט ולעיתים אף להימנע לחלוטין ממזונות שומניים, כדי למנוע נפיחות ביטנית והחמרת שלשולים. במקרים של התקפים חריפים צורכים הסובלים מכך רכיבי תזונה, המפורקים ליחידות היסוד, כמו חומצות שומן, חומצות אמינו ועוד, כדי שניתן יהיה לפרק אותם באופן תקין במערכת העיכול. במצבים קשים במיוחד, מוזנים החולים בהזנה תוך ורידית, העוקפת את מערכת העיכול ומספקת לגוף את הרכיבים החשובים לו.
כך או כך, תזונה נכונה יכולה לעזור בהתמודדות עם מחלת הקרוהן והקוליטיס ולא תמיד הימנעות מוחלטת ממוצרי חלב היא הפתרון הנכון. בכל מקרה, היוועצות עם הרופא המטפל, בחינת הסימפטומים הקיימים וגם מידת עוצמתם, יכולים לעזור בקבלת ההחלטה ובקביעת תפריט מתאים.