קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות שהדמיון ביניהן רב. שתיהן מאופיינות בגלים של התפרצות ובתקופות של רמיסיה או נסיגה, שתיהן פוגעות במערכת העיכול ובמערכות שונות אחרות לרבות מערכת הנשימה, בעור ובעצמות והגורמים לשתיהן עדיין אינם ידועים או מובנים עד תום.
עם זאת, ישנם גם הבדלים רבים בין המחלות לרבות אזורי הפגיעה (קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול בעוד אזורי הפגיעה של קוליטיס תחומים בין פי הטבעת למעי הדק הסופי), אופי הפגיעה (קרוהן פוגעת במערכת העיכול במקטעים לא רציפים בניגוד לקוליטיס) ועוד.
התסמינים מופיעים בדרגות חומרה שונות, משתנים בין חולה לחולה ובין התקף להתקף ויכולים לכלול בין היתר כאבי בטן, שלשולים, הקאות, בחילות, דימום ממערכת העיכול ועוד.
ישנו מגוון רחב ביותר של טיפולים למחלות המעי הדלקתיות שכוללים ניתוחים, טיפולים תזונתיים שונים וכמובן שגם טיפול תרופתי. במאמר זה נזכיר את התרופות שאינן מומלצות עבור החולים בקרוהן ובקוליטיס.
גלולות למניעת היריון
בספרות המחקריות ישנם מחקרים שמצביעים על כך שבקרב נשים שנטלו גלולות למניעת היריון ישנה שכיחות גבוהה יותר של מחלת קרוהן מאשר בקרב האוכלוסייה הכללית ושבקרב אוכלוסייה זו ההתלקחויות של המחלה מופיעות לעתים תכופות יחסית.
עם זאת, הקשר בין נטילת גלולות למניעת היריון עדיין לא מבוסס ולא קיים קונצנזוס בעניין. בכל הנוגע לקשר בין קוליטיס כיבית לגלולות למניעת היריון אין עדיין עדות מדעית.
חשוב לציין, כי בזמן ההתפרצות של מחלות המעי הדלקתיות תיתכן ירידה ביכולת של מערכת העיכול לספוג את ההורמונים שבגלולות ולפיכך על מנת שלא לפגוע ביעילות של הגלולות, ישנה חשיבות להתייעצות רפואית עם הגניקולוג ועם רופא הגסטרו. הדבר נכון במיוחד לגבי נשים שנוטלות גלולות שמכילות מינונים נמוכים של הורמונים.
תרופות שאסורות לשימוש בזמן ההיריון
תרופות אימונומודולטריות כגון: ציקלוספורין, מתוטרקסט, מיקופנולט-מופטיל וטקרולימוס אסורות לשימוש בזמן ההיריון. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבניסויים שבוצעו בבעלי חיים נמצא שהתרופות האלו עלולות להוביל לתופעות לוואי מסוכנות שכוללות בין היתר הפסקה של ההיריון באופן פתאומי.
יש לציין גם שהשימוש באינפליקסימאב אינו מומלץ במהלך ההיריון אך במידה ואישה הנוטלת את התרופה באופן קבוע נכנסה להיריון, אין התוויה רפואית להפסקתו.
השימוש בתרופות אנטיביוטיות במהלך ההיריון אינו מומלץ ויש להשתמש בהן אך ורק במקרים חריגים במיוחד. הדבר נכון במיוחד לגבי התרופות ציפרופלוקסצין ומטרונידזול. באופן דומה השימוש בתרופות נגד שלשול כמו למשל דיפונקסילוטאו לופראמיד מחייב זהירות מרבית לאור העלייה בסיכון לגרימת נזק לעובר.
סולפאסלזין ואינפליקסימאב
סולפאסלזין היא תרופה שמכילה חומר נוגד דלקת וחומר אנטיביוטי שהוכחה כיעילה לטיפול במחלות מעי דלקתיות. למרות שהתרופה נחשבת לבטוחה יחסית ולבעלת תופעות לוואי נדירות וקלות במיוחד, היא אסורה לשימוש בקרב חולים במחלות מעי דלקתיות שסובלים במקביל מלופוס (זאבת) כיוון שהיא יכולה לגרום להתפרצות של המחלה.
בנשימה אחת יש להזכיר את האינפליקסימאב שאסורה לשימוש בקרב חולי מחלות מעי דלקתיות שחולים בנוסף בשחפת לטנטית גם כן מחשש להתפרצות המחלה.
מתוטרקסאט
מתוטרקסאט היא תרופה שנמצאה יעילה מאוד הן עבור שימור הרמיסיה והן עבור טיפול במחלה פעילה. עם זאת, התרופה הינה בעלת השפעה מזיקה מאוד לאיכות הזרע. אי לכך, במידה וחולה שנוטל את התרופה מעוניין להביא ילד לעולם, עליו להפסיק את התרופה לפחות שלושה חודשים לפני תחילת ניסיונות העיבור.
חשיבות ההתייעצות עם הרופא המטפל
הידע הרפואי בנוגע לאינטראקציות הבין תרופתיות וליחסי הגומלין של התרופות והתכשירים הרפואיים השונים שמיועדים להקל על חייהם של החולים במחלות מעי דלקתיות מתעדכן ללא הרף.
אי לכך, ישנה חשיבות גדולה להתייעצות עם הרופא המטפל לפני התחלה של משטר תרופתי ולעדכון של הרופא בנוגע לאספקטים שונים בחייהם של המטופלים בדגש על תופעות בריאותיות חדשות, כוונה להיכנס להיריון ועוד.