מחלות הקשורות במערכת העיכול והמעיים כגון קרוהן וקוליטיס כיבית עלולים להוביל להשפעות נוספות על בריאותם של הסובלים ממחלות אלו כאשר אחת מהן היא השפעה על העור באופן משמעותי.
לא רק מערכת העיכול חשופה לפגיעה במחלות מעיים, הדלקות המאפיינות מחלות אלה מתבטאות בכל הגוף כולל בעור.
כ-15% מהסובלים ממחלת מעי דלקתית סובלים גם מפגיעה ומבעיות שונות בעור, כך עולה ממאמר אשר פורסם בכתב עת אשר עוסק במחלות מעיים דלקתיות ואשר מבוסס על מחקרים.
ההתמודדות כנגד הופעת בעיות בעור דורשת בראש ובראשונה השגת שליטה במחלת המעיים בי אם מדובר בקוליטיס כיבית או במחלת קרוהן. מומחים מדגישים כי במידה והבחנתם בשינוי כלשהו בעור יש לדווח על כך באופן מידי לרופא המטפל על מנת לקבל הפניה לרופא עור.
רגישות ובעיות עור העלולות להופיע ביחד עם מחלות מעיים:
- אריתמה נאדוסום – פריחה המופיעה בדרך כלל ברגליים אשר נוטה להתפתח במקביל לקוליטיס כיבית פעילה, הפריחה עשויה להיות משולבת בחום גבוה, כאבי מפרקים ותחושת חולי כללית. הטיפול כולל תרופות משככות כאבים הניתנות בכדורים או בהזרקה וכן נעשה שימוש באשלגן על מנת לנקות את הנגעים. את הרגישות והנפיחות ניתן להקטין באמצעות הרמת רגליים ולבישת גרביים מיוחדות אולם יש להיוועץ ברופא לפני כן על מנת לשלול מצבים של בעיות בכלי הדם.
- פידורמה גנגרנוסום – פריחה המתפשטת במהירות ומתבטאת בבליטות אדומות וסגולות אשר מצטרפות יחדיו ויוצרות פצעים פתוחים- כיבים המתוחמים בגבול בצבע כחול או סגול. הכיבים עלולים להופיע כמעט בכל מקום ולהקשות על ההליכה, לעתים מופיעה הפריחה הקשה בבטן או מתפתחת באזורים של אזור פציעה או פצע כירורגי.
- בעיה זו מופיעה בניגוד לאריתמה גם במצבים של מחלת מעיים שקטה והיא קשה לטיפול. התופעה עלולה להותיר צלקות עמוקות והטיפול דורש תחכום רב בתוספת לטיפול בבעיית המעיים. הטיפולים כוללים תרופות אשר משפיעות על העור כגון משחות אנטי דלקתיות ומשחות סטרואידיות כמו גם נטילת גלולות או זריקות של סטרואידים המוחדרות לעתים לכיבים באופן ישיר.
- אפתוס סטומטיטיס – כתמים לבנים עם בסיס אדום המופיעים בחלל הפה או על הלשון, הופעת פצעים אלה מאפיינת אנשים עם קוליטיס כיבית וגודל הנגעים הוא למעלה מסנטימטר ומשך זמן הופעתו למעלה משבועיים. הטיפול בתופעה כולל שטיפות פה טטרציקליניות וקבלת תרופות סטרואידיות המיועדות לפה ולחניכיים. ישנן דרכים להקל על התופעה בעזרת מציצת קוביות קרח, שטיפת הפה באמצעות חלב או שטיפת הפה במי מלח ארבע פעמים ביום.
- "צמחי" פיודרמה – מצב נדיר של שלפוחית או טלאים סביב המפשעה ומתחת לזרועות, הטיפול בתופעה הינו הטיפול הניתן למחלת המעיים עצמה ולא כולל טיפול או מתן פתרון באופן ישיר לופעה.
- "תסמונת מתוקים" – סיבוך עור נדיר המתבטא בקדחת ופריחה המורכבת מכתמים כחולים או אדומים המתפתחים לרוב על הזרועות, הרגליים, פלג הגוף העליון, הפנים והצוואר. תסמינים נוספים לבעיה הם דלקות עיניים ודלקת פרקים כאשר התסמונת מאפיינת ומופיעה בקרב מטופלים בסטרואידים.
- "קלבינג"– תסמונת "מועדון"– מצב של התעבות העור מתחת לציפורניים הגורם לקצות האצבעות להתעגל ולהיות שמנות בדומה לצורה של תוף כאשר הציפורניים מתעקמות מעל האצבעות, לתופעה אין טיפול ספציפי.
בעיות העור המופיעות כתוצאה ממחלות מעיים אינן ניתנות למניעה, עם זאת ניתן להפחית את הסיכון להופעתן על ידי הפחתת מתח אשר עשוי לסייע במניעת החמרת מחלות המעיים.
מומלץ לסובלים ממחלות אלה לבצע תרגילי נשימה ומדיטציה העשויים להועיל בהפחתת הלחץ. במידה ומופיעה אחת ממחלות העור הללו ניתן רק למזער את נראות המראה החיצוני הבלתי אסתטי בכיסוי המקומות הנגועים בבגדים או איפור כגון קונסילר אשר אושר לשימוש על ידי הרופא.