נשים רבות עם מחלת קרוהן וקוליטיס מדווחות על שינויים במחזור החודשי שלהן. תסמיני מערכת העיכול עשויים להשתנות במהלך המחזור החודשי, אך הקשר בין הווסת לתפקוד העיכול אינו מובן היטב.
מחלות אלו מאובחנות בין גילאי 15 ו-35. טווח גילאים זה כולל את שיא שנות הפריון של נשים, ולכן חשוב להבין כיצד מחלות קרוהן וקוליטיס, והווסת, משפיעות זו על זו.
אי סדרים בווסת
אישה מקבלת מחזור חודשי אחת ל-28 ימים, והמחזור נמשך בסביבות ארבעה ימים. המחזור הראשון מופיע בין הגילאים 11 ל-14, ונשים עדיין ממשיכות לקבל מחזור עד גיל המעבר, כשהגיל הממוצע הוא בסביבות 51.
מחקר אחד מצא שכמעט שלושה רבעים מנערות עם מחלת קרוהן או קוליטיס קיבלו את המחזור החודשי בגיל 16 או לאחר מכן. דלקת וקשיי עליה במשקל הם חלק מהסיבות לעיכובים בגיל ההתבגרות.
בגרות מאוחרת
מבחינה חברתית, קשה לעבור את גיל ההתבגרות מאוחר יותר מנערות אחרות. לבגרות מאוחרת יש השפעה אף על הצמיחה ועל בריאות העצם. שינויים הורמונאליים גורמים להתפרצות גדילה לפני שנערה מפסיקה לגדול.
בסקר שנערך בקרב נשים עם קרוהן וקוליטיס, שישים אחוזים מהן דיווחו על אי סדרים במחזור החודשי. ההפרעות כללו דימום כבד ומחזורים שאינם סדירים. לחץ המחלה הכרונית, ניתוח או קשיי אכילה מאוזנת עשויים לגרום לשינויים במחזור, אך קיימים מעט מאוד מחקרים בנושא זה.
השפעות השינויים במחזור החודשי
במחקר אחר, 176 נשים נשאלו על שינויים במחזור החודשי שלהן, כשנה לפני שאובחנו עם מחלות קרוהן או קוליטיס. כרבע מהן דיווחו על שינויים באורך המחזור. לא נמצא דפוס עקבי לשינוי אורך המחזור ומשך הזרימה.
חלק מהנשים דיווחו על עלייה, ואחרות דיווחו על ירידה. כארבעים אחוזים מהנשים דיווחו על כאבים במהלך המחזור החודשי. מתוך קבוצה זו, שליש דיווחו על החמרת התסמינים טרם האבחנה. הנשים במחקר זה דיווחו כי עם הזמן, המחזור שלהן הפך להיות הרבה יותר קבוע.
תסמיני קדם מחזור חודשי – מחקר קטן הראה שלא נמצאו הבדלים בתסמינים קדם מחזוריים, אך תסמינים מסוימים נמצאו שכיחים יותר בקרב נשים עם קרוהן וקוליטיס, בהשוואה לקבוצת נשים ללא המחלות. תסמינים אלו כללו כאבי ראש, חרדה, דיכאון, וכאבי שדיים.
תסמיני מעיים: שינויים מחזוריים
כמחצית מהנשים עם מחלת קרוהן מדווחות שתסמיני המעי הגס שלהם הולכים ומחריפים לפני המחזור החודשי ובמהלכו. למצב זה אחראים הורמונים הנקראים פרוסטגלנדינים. רירית הרחם משחררת פרוסטגלנדינים, המסייעים לרחם להתכווץ במהלך המחזור, במצב העשוי להוביל לשלשול וכאבי בטן.
לפרוסטגלנדינים יש תפקיד אף בדלקת. קשרים אחרים בין תסמיני מחלות קרוהן וקוליטיס והמחזור החודשי, פחות ברורים. אסטרוגן ופרוגסטרון משפיעים על תנועת המזון דרך מערכת העיכול, ומשפיעים גם על תפיסת הכאב ורגישות לשינויים באיברים הפנימיים. שליש בלבד מהחולות דיווחו כי תסמיני המחלות שלהן השתפרו לאחר גיל המעבר.
תרופות להפרעות וסת
נשים שנשאלו האם גלולות למניעת הריון משפיעות על התפתחות מחלת קרוהן או על התלקחויות קוליטיס, לא ענו באופן מלא. עם האבחון במחלות אלו, אין זה מומלץ להשתמש בתרופות אנטי דלקתיות.
אך מחקר על הקשר בין התרופות לבין המחלות, עדיין מתמשך והתוצאות אינן חד משמעיות. לא קיימים מחקרים שהראו כי נטילת תרופות אלו היא הגורם למחלות קרוהן וקוליטיס.