קרוהן וקוליטיס, מחלות מעי דלקתיות לא פשוטות, מלוות את החולים לאורך כל חייהם ומתבטאות בהתקפים המופיעים בתדירויות משתנות. התסמינים מגוונים ביותר ומידת חומרתם משתנה בין החולים.
כאבי בטן חזקים מאד, שלשולים, עייפות וגם נפיחות בטנית הם חלק מהתסמינים, המופיעים פעמים רבות לאחר האכילה.
קיימים סוגי טיפולים שונים זמינים כיום לסובלים מקרוהן וקוליטיס, חלקם תרופתיים וחלקם משלימים. אחת מאפשרויות הטיפול שהוכחה כיעילה, היא דיאטת פודמאפ (FODMAP).
עקרונות דיאטת פודמאפ: הימנעות מפחמימות
הדיאטה נקראת על שם סוג מסוים של פחמימות, הידועות ככאלו שאינן נספגות כהלכה במערכת העיכול. פחמימות אלו כוללות חומרים חד סוכרים כגון גלקטוז, פרוקטוז, דו סוכר לקטוז ומולקולות סוכרים אלכוהוליות, כמו מנטיטול, מלטיטול, סורביטול וקסליטול.
מולקולות הפחמימות שאינן נספגות, ממשיכות ישירות אל המעי הגס, בו הן עוברות תהליך התססה. הדבר גורם לגזים, ובהמשך, מכיוון שהן מושכות אליהן מים, גם לשלשולים ולכאבי בטן. דיאטת פודמאפ כוללת הימנעות מאותם מזונות, המתבססים על פחמימות אלו, שאינן טובות לחולי קרוהן וקוליטיס.
המטרה: הרגעת התסמינים ושיפור הבריאות
מטרתה העיקרית של הדיאטה היא למנוע את הופעת התסמינים הנלווים למחלות אלו ולאפשר לחולים בקרוהן ובקוליטיס ליהנות מבריאות מלאה כמה שניתן. את הדיאטה מומלץ להתחיל כבר כשמגלים את אותם תסמינים ומאבחנים שמדובר במחלת מעי דלקתית. כל זאת, לאחר שנשללו בעיות בריאותיות אחרות, כמו רגישות לפרוקטוז, למשל, או אי סבילות ללקטוז.
דיאטת פודמאפ מתייחסת לקבוצות המזון השונות
למזונות שמותר לצרוך ולמזונות מהם יש להימנע, כגון מזונות המכילים פחמימות שאינן נספגות במערכת העיכול. למשל, בקבוצת הבשר, העופות והדגים יכולים החולים בקרוהן וקוליטיס לאכול טונה משומרת, בשר הודו, סרטנים, עופות, ביצים וגם בשר.
בקבוצת מוצרי החלב, יכולים החולים לאכול גבינות קשות למיניהן, כמו קממבר, גבינה שוויצרית, פרמזן, ברי, צ'דר וגם מוצרלה וכן מוצרי חלב שאינם מכילים לקטוז. עליהם להימנע מקוטג', משוקולד חלב, מחלב פרה, חלב כבשים, חלב מרוכז, חלב עיזים, גבינת ריקוטה, שמנת, יוגורטים למיניהם וגם גלידות וגבינה לבנה.
דגנים ופירות – המלצות והגבלות
בקבוצת הדגנים, יכולים החולים לאכול אורז, קינואה, אטריות שעועית, אטריות אורז ומזונות שאינם מכילים חיטה וגלוטן. מומלץ להימנע מקמח לבן, קמח מלא, קרקרים, בורגול, שיפון, דוחן, קוסקוס, דגני בוקר, לחמניות, בייגלה ופיתות.
בקבוצת הפירות, יכולים החולים לאכול מלון, ענבים, בננה, תפוז סיני, לימון, מנדרינה, אשכולית, קיווי, אננס, אוכמניות, תותים וגם פטל. כדאי להם להימנע מאגסים, תמרים, אבוקדו, תפוחי עץ, פירות יבשים, תאנים, גויאבה, נקטרינה, מנגו, אפרסק, אפרסמון, שזיפים וגם פירות משומרים.
ירקות מומלצים ואסורים
בקבוצת הירקות הם יכולים לאכול חסה, עלי בייבי, פלפלים, מלפפון, עגבנייה, דלעת, גזר, קישוא ובטטה. כדאי להם להימנע מאספרגוס, ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, במיה, סלק, פטריות, ברוקולי, כרובית, כרוב, שומר, כרישה, כרוב ניצנים, שעועית ירוקה ובמיה.
דיאטת פודמאפ – חודש וחצי של הטבות בריאות
את הדיאטה כדאי לאמץ למשך לתקופה של חודש וחצי לפחות, במהלכה ניתן לבחון כיצד הגוף מגיב להימנעות המאכלים, האם אכן מופיעה הקלה בחומרת התסמינים או אולי חלקם נעלמו כליל.
במידה וכן, כדאי לבנות תפריט, בעזרת דיאטנית קלינית מוסמכת, המתאים ליישום קבוע, משלב מזונות מותרים ואינו כולל את המזונות המחמירים את התסמינים.